ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ActiveNews a obținut amendamentele la proiectul legislativ PLx 545/2021 privind implementarea certificatelor digitale Covid ca precondiție pentru accesul românilor la locul de muncă, indiferent dacă sunt angajați la stat sau la privat. Un document centralizator al tuturor amendamentelor, introduse de PNL, PSD, USR, UDMR și AUR, poate fi consultat și descărcat de AICI. Puteți urmări același centralizator, dar adnotat și comentat de neobosita avocată Elena Radu, AICI. Ne vom concentra pe două amendamente mai importante:

PNL a propus, prin mâna fostului ministru al Sănătății, cioclul sacilor negri și cadavrelor goale Nelu Tătaru (premiat de o Episcopie a BOR!), ca cetățenii care apelează la varianta testării Covid și nu la vaccinare, dacă vor fi testați pozitiv la noul coronavirus și vor avea nevoie de spitalizare, să trebuiască să achite costurile acesteia.

Propunerea este evident un șantaj ilegal pentru alegerea „voluntară” a vaccinării și este profund injustă, având în vedere că și nevaccinații plătesc contribuții de asigurări de sănătate și sunt egal îndreptățiți să beneficieze de tratament medical, indiferent de cauza solicitării acestuia. Amendamentul PNL nu a fost însă acceptat de PSD, astfel încât ideea a fost abandonată, după cum au relevat surse politice pentru Știrile Pro TV.

Un alt amendament se referă la condiționarea angajaților inclusiv din școlile confesionale să prezinte certificat Covid pentru a putea merge la serviciu, fapt care ar afecta profesorii facultăților de teologie, dar și cadrele didactice ale școlilor confesionale de tot felul, aparținând atât B.O.R. cât și celorlaltor culte religioase recunoscute în România. Propunerea a fost formulată de „Departamentul Legislativ pentru claritatea normei”.

 

Această nouă tactică de țintire a preoților, care sunt și profesori de religie și predau în cadrul unor școli publice sau confesionale, survine la doar 4 zile după ce Patriarhia Română a răspuns unei avertizări transmise de președinta CASD. av. Elena Radu, informând că „Biserica Ortodoxă Română va urmări parcursul parlamentar al acestei Propuneri legislative” pentru „a face demersurile legale necesare astfel încât eventualele amendamente care vor fi aduse de către comisiile raportoare sau de către plen să nu afecteze viața religioasă a cetățenilor și nici buna desfășurare a slujbelor religioase, prin introducerea certificatului verde pentru clerici sau credincioși”.  

Rămâne de văzut.

Reamintim Art 1 la care se face referire:

Art. 1. - (1) În vederea desfășurării activității, pe perioada stării de alertă, în cadrul unităților sanitare, publice și private, astfel cum sunt reglementate de Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordine, sub autoritate și în coordonare, în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în cadrul caselor de asigurări de sănătate, în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și în cadrul unităților subordonate, în cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și în cadrul unităților subordonate, precum și în cadrul laboratoarelor de analize medicale, denumite în continuare unități publice și private, personalul este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea atestării îndeplinirii uneia din următoarele condiții:
a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.