ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serviciul Român de Informații precizează, într-un comunicat de presă dat publicității luni, că respinge categoric tentativele de implicare a SRI în dispute politice, desemnarea premierului sau alte demersuri care nu țin de activitatea Serviciului.

„În legătură cu speculațiile apărute in spațiul public referitoare la o presupusă implicare a Serviciului Român de Informații în desemnarea premierului României, SRI face următoarele precizări: Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, în numirea premierului României sau alte acțiuni care nu țin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Considerăm aceste afirmații din spațiul public denigratoare și menite să afecteze imaginea instituțiilor fundamentale dintr-un regim democratic”, precizează SRI.

Serviciul dă asigurări că este preocuparea sa este legată de îndeplinirea atribuțiilor legale și de menținerea echidistanței față de mediul politic. „SRI își reafirmă determinarea de a rămâne echidistant, neimplicat politic și concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale cu respectarea strictă a legii”, mai precizează SRI.

Poziția SRI este generată de speculațiile legate de relațiile pe care premierul desemnat, Mihai Tudose, le-ar avea cu serviciile de informații. Mihai Tudose a absolvit cursuri susținute la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” și și-a susținut teza de doctorat la aceeași instituție, coordonatorul lucării sale fiind Gabriel Oprea.