ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu 31 de ani, în 2 iulie 1992, avea loc la Mănăstirea Putna Proclamarea canonizării Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Cu prilejul acestei aniversări, Mănăstirea Putna invită românii să asculte cuvântul rostit atunci, chiar pe fondul războiului din Transnistria, de Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române:

Apărător neînfricat al credinței și patriei străbune, mare ctitor de locașuri sfinte, Ștefane Voievod, roagă pe Hristos Dumnezeu, să ne izbăvească din nevoi și din necazuri.

La StefancelMare.ro găsiți pe larg Viața, Canonizarea și Ctitoriile Sfântului Mare Voievod.

La CentrulStefancelMare.ro găsiți numeroase publicații despre Ștefan cel Mare și Sfânt, multe gratuite.

La Putna.ro găsiți gratuit a patra carte din colecția „Viețile sfinților povestite copiilor”, dedicată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Ilustrațiile au fost lucrate de Astrid Mihaela Mușat, iar așezarea în pagină a fost făcută de Bogdan Dragomir.

RUGĂCIUNE LA SFÂNTUL VOIEVOD ȘTEFAN


Sfinte Părinte Ștefane, al nostru apărător și grabnic folositor, pleacă-te spre rugăciunea ce-o înălțăm către tine, noi, nevrednicii tăi fii. Cunoaștem îndrăznirea pe care ai dobândit-o prin multe osteneli către Bunul Dumnezeu, și precum Acesta ți-a ascultat rugăciunile, așa auzi-ne și pe noi în această zi când chemăm numele tău. Dă Bisericii pacea ce o ai râvnit, întărește credința slăbită de ispitele acestui veac, surpă eresurile, iar nouă tuturor luminează-ne calea mântuirii, ca împreună cu tine în locașurile cele cerești să ne bucurăm de-a pururi în veci. Amin.

Rugăciune la mormântul Sfântului Ștefan, Voievodul Moldovei și apărătorul creștinătății:

Sfinte Mare Voievodule Ștefane, Părintele neamului românesc, primește această laudă pe care noi, nevrednicii urmași ai urmașilor tăi, o aducem ție cu umilință. Căci nu ne-am arătat destoinici a păzi întreagă sfântă moștenirea ta, lăsată nouă cu multă trudă și credință tare. În vremea aceea, numai tu singur ai oprit cu ajutorul lui Dumnezeu mulțimile păgânilor la această Poartă a Creștinătății, iar acum, pleacă-te spre rugăciunea ce-o înălțăm la tine, ajută-ne împotriva celor care ne-au copleșit nu cu paloșul, ci cu viclenia și minciuna. Și precum atunci te-ai ridicat deasupra biruitorilor tăi când erai înfrânt, așa ridică și neamul tău deasupra potrivnicilor.

Fii apărător și grabnic folositor. Dă Bisericii Ortodoxe pacea ce o ai râvnit atât de mult. Întărește-ne credința slăbită de ispitele veacului acestuia. Surpă eresurile și pe cei ce năvălesc asupra noastră, iar nouă, luminează-ne calea mântuirii, ca împreună cu tine să ne bucurăm în Patria cerească, lăudând pe Hristos Domnul nostru în vecii vecilor. Amin.

Sursa: Acatistul Sf. Voievod Ștefan cel Mare

Aflați mai multe despre Sfântul Voievod Ștefan cel Mare vizitând www.SfintiRomani.ro

 

„Ștefane Maria Ta,
Tu la Putna nu mai sta,
Las’ Archimandritului
Toată grija schitului,
Lasă grija Sfinților
În seama părinților,
Clopotele să le tragă
Ziua ‘ntreagă, noaptea ‘ntreagă,
Doar s’a ‘ndura Dumnezeu,
Ca să ‘ți mântui neamul tau!
Tu te ‘nalță din mormânt,
Să te aud din corn sunând
Și Moldova adunând.
De-i suna din corn odată,
Ai s’aduni Moldova toată,
De-i suna de două ori,
Îți vin codri ‘n ajutor,
De-i suna a treia oară
Toți dușmanii or sa piară”

(Mihai Eminescu, Doina) 

"Și Tu, Doamne Ștefane, scutul Creștinătății și cetatea Crucii, tu, care însuți nemuritor, ai crezut în nemurire și, lumină din lumină, ai crezut în Dumnezeul luminii, s’asculți pe acești oameni incapabili de adevăr și de dreptate, pe acești traficanți de credințe și de simțiri?

Nu cu fraze și măguliri, nu cu garde naționale de florile mărului se iubește și se crește nația adevărată. Noi o iubim așa cum este, cum a făcut-o Dumnezeu, cum a ajuns prin suferințele seculare până în zilele noastre. O iubim sans-phrase; o iubim fără a-i cere nimic în schimb, nici chiar încrederea ei, atât de lesne de indus în eroare, nici chiar iubirea, înădită azi la lucruri străine și la oameni străini. 

Noi susținem că poporul românesc nu se va putea dezvolta ca popor românesc decît păstrînd, drept baze pentru dezvoltarea sa, tradițiile sale istorice astfel cum ele s-au stabilit în curgerea vremilor; cel ce e de o altă părere, s-o spună țării!

Suntem români și punctum.

Noi sustinem ca e mai bine sa inaintam incet, dar pastrind firea noastra romaneasca, decit sa mergem repede inainte, dezbracindu-ne de dinsa prin straine legi si straine obiceiuri… 

Nu e permis nimanui a fi stapan in casa noastra, decat in marginile in care noi ii dam ospetie. Daca natia romaneasca ar fi silita sa piarda o lupta, va pierde-o, dar nimeni, fie acela oricine, sa n’aiba dreptul a zice c’am suferit cu supunere orice masura i-a trecut prin minte sa ne impuna.

Noi am zis de la inceput ca nu exista compensatii pentru Basarabia, precum nu exista niciodata vro plata pentru o palma macar din pamantul patriei.

Aceste sunt lucruri sfinte, cari se pierd sau se castiga prin imprejurari istorice, dar nici se vind, nici se cumpara, nici se schimba. 

Eu las lumea ce merge deja, ca sa mearga cum ii place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adancul lor binele tarii e cresterea morala a generatiunii tinere si a generatiunii ce va veni. Nu caut adepti la ideea intai, dar la cea de-a doua sufletul meu tine cum tine la el insusi.

Crist a invins cu litera de aur a adevarului si a iubirei, Stefan cu spada cea de flacari a dreptului. Unul a fost libertatea, celalalt aparatorul evanghelului ei. Vom depune deci o urna de argint pe mormantul lui Stefan, pe mormantul crestinului pios, al romanului mare”. (Sursa și mai mult la Mihai-Eminescu.ro)

Citiți și Îndemnul lui Xenopol la Putna pentru Românii de azi: Nu vă temeți! EXCLUSIV ONLINE: Discursul lui A. D. Xenopol la Serbarea pentru unitatea neamului românesc organizată de Eminescu la Mormântul lui Ștefan cel Mare și Sfânt

Sfinte Mare Voievodule Ștefane, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

VIDEO: