ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SUA au anunțat marți că nu se vor alătura coaliției internaționale pentru a găsi și distribui un vaccin Covid-19 în întreaga lume.

„Statele Unite vor continua să onoreze angajamentele cu partenerii noștri internaționali pentru a ne asigura că vom învinge acest virus, dar nu vom fi constrânși de organizații multilaterale influențate de corupția Organizației Mondiale a Sănătății și de China”, a declarat Judd Deere, un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de Mediafax.
 
Potrivit Washington Post, secretarul pentru sănătate și servicii umane, Alex Azar, a avut „interesul de a explora un anumit rol al SUA în Covax, dar a întâmpinat rezistență din unele părți ale Administrației”.
 
Neimplicarea SUA într-o coaliție pro-vaccinuri condusă de OMS e o consecință logică a retragerii anterioare a Statelor Unite din cadrul OMS. Președintele american Donald Trump a anunțat pe 29 mai 2020 încetarea relației dintre SUA și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe care a acuzat-o încă de la începutul pandemiei de coronavirus că este prea indulgentă cu Beijingul, după cum relata ActiveNews la acea dată. 

OMS a anunțat în ultima săptămână din august că alianța Covax intenționează să colaboreze cu producătorii de vaccinuri pentru a oferi țărilor din întreaga lume „acces echitabil” la vaccinuri „sigure și eficiente”, odată ce acestea sunt autorizate și aprobate. OMS a anunțat că 172 de țări sunt implicate în discuții pentru o potențială participare în program. Comisia Europeană a confirmat luni că va contribui cu 400 de milioane de euro la această inițiativă.
 
România a făcut deja o precomandă în acest sens. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat pe 8 august că a solicitat Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, pentru momentul în care un asemenea vaccin va fi disponibil.