ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE 1.08 Primarul general Gabriela Firea a anunțat, printr-un comunicat transmis pentru Ziare.com, că retrage finanțarea pentru proiectul privind Monumentul ”Marii Uniri”, amintind de dezbaterile controversate din spațiul public lgate de acest subiect.

„Dat fiind faptul ca monumentul de for public în cauză, pe care Comisia pentru Centenar a Municipiului București l-a propus pentru finanțare, este un proiect aprobat în anul 2007 și care nu va putea fi inaugurat până la data de 1 decembrie 2018, întrucat lucrarea se află înca pe circuitul de avizare, la Ministerul Culturii și la Primaria Sectorului 3, primarul general Gabriela Firea a dispus retragerea finantarii acestui proiect si redirectionarea sumelor respective catre alte obiective de investitii", a transmis Primaria Capitalei, conform Ziare.com.
 
Primarul Capitalei a mai precizat ca, in opinia ei, monumentul ar trebui sa uneasca oamenii, nu sa ii dezbine, asa cum s-a intamplat dupa aparitia in spatiul public a imaginilor cu monumentul.
 
 
Știrea inițială
 
Bucureștiul a fost împânzit în ultimii de ani de tot felul de monumente, care de care mai ciudate și pe care unii greu le pot încadra în categoria „artă”. Celebrului „cartof în țepușă” din Piața Revoluției sau „nasturelui” de la Televiziune li se va adăuga în curând un alt monument care deja naște controverse

Monumentul Marii Uniri, ce urmează să fie amplasat în București, mai precis în piața Alba Iulia,   provoacă deja comentarii negative, fiind asemuit cu un cactus hidos.

El va consta într-o sferă înaltă de 18 metri, care va avea la bază o mulțime de trupuri umane sculptate. Trupurile par a se ține de mână într-o horă, care ar trebui să simbolizeze Hora Unirii. 

Opera de artă este realizată de sculptorul Ioan Bolborea, care a postat pe site-ul personal stadiul în care se află lucrarea. 

Pentru a fi amplasat în Piața Alba Iulia, sculptura uriașă trebuie să aibă și acceptul Gabrielei Firea, care însă, cel puțin pentru moment nu s-ar fi pronunțat pe această temă, scrie dcnews.