ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Limba română a devenit mărul discordiei într-un oraş aflat la 50 de km de Roma. În două şcoli din Ladispoli, în care 20% dintre locuitori sunt originari din Europa de Est, limba română a devenit materie obligatorie. Părinții italieni s-au revoltat.

În Ladispoli se află o importantă comunitate românească, motiv pentru care în două şcoli se fac ore obligatorii de limba română. Părinţii italieni şi din alte comunităţi de imigranţi nu înţeleg de ce şi copiii lor trebuie să meargă la aceste cursuri.
 
Orele au fost incluse în programa şcolară în baza unui acord între Guvernele român şi italian, după ce în ultimii opt ani au fost opţionale, informează Digi24.ro Astfel, o dată pe săptămână, 230 de copii cu vârste între 3 şi 10 ani merg la cursul de limbă şi civilizaţie română. 

Limba română a început să fie predată în Italia şi Spania în 2007, printr-un proiect al Ministerului Educaţiei. Cursurile opţionale au fost organizate în aproape 40 de localităţi din cele două ţări. Profesorii au fost selectaţi prin concurs și au primit salarii de maximum 2.196 de euro pe lună. Acum este pentru prima dată când aceste cursuri intră în programa şcolară obligatorie