ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Publicarea unei filmări de 20 de minute a intervenției forțelor de salvare la tragedia din Colectiv, din 2015, ridică mai multe semne de întrebare,  nu atât din prisma noutății detaliilor și sincopelor operative, ci a momentului ales ca această casetă să fie scoasă de la naftalină după 4 ani. Într-o intervenție la Antena 3, jurnalistul Ion Cristoiu a comentat acest nou scandal izbucnit în plină campanie electorală, despre care spune că este ”unică”, susținând că filmarea publicată de cei de la Libertatea reprezintă o uriașă diversiune. În opinia jurnalistului, filmarea ținută la sertar timp de patru ani, despre care ni se spune că a fost una „oficială” este o operațiune mai complicată, care lovește în Raed Arafat și în Victor Ponta. Dar interesul major ar fi acela de a păstra cald acest subiect în spațiul public, în toată această perioadă.

„Cele trei evenimente definesc o campanie electorală unică. În același timp este o activitate uriașă în subteran. Avem două planuri de bătălii: asta democratică nu există, arătând încă o dată cât de mult a decăzut democrația. Ceea ce se întâmplă acum, cu refuzul lui Klaus Iohannis de a participa la dezbateri și de a ieși altfel decât securizat, și alte diversiuni, sunt un atentat la democrație

Este o perioadă în care în toate țările lumii, inclusiv în Caraibe, nu e nicio legătură cu democrația.  De asemenea, acum se duce o uriașă bătălie diversionistă între ceea ce eu numesc „rezerviști” și ”activiști”. Ultima uriașă diversiune este caseta care a fost lăsată într-un sertar și a fost dată așa, brusc.  Este o uriașă diversiune. Cum l-a publicat nu mă interesează. 

Întrebarea este ce e cu această filmare? Am înțeles că a fost făcută oficial. Dacă a fost făcută oficial, cel care a filmat trebuia să dea caseta la camera de probe. Putea fi scoasă tot oficial. Normal era ca Parchetul să se fi interesat dacă mai sunt și alte înregistrări. Mai întreb cum a stat patru ani fără să se știe și a apărut deodată.  Eu văd mult mai complicată această operațiune. Nu e de compromitere a unei persoane, deși ea lovește, teoretic, în Ponta și Raed Arafat. Dar dacă vedeți desfășurarea, o organizație civică de la Iași, care nu are nicio treabă cu Bucureștiul, înseamnă că este și un interes de păstrare a temei în spațiul public. Scandalul ”Colectiv” are două momente, amândouă anchetate de Parchet. Momentul enigmatic, mai enigmatic decât cazul Caracal, este ce s-a întâmplat acolo, iar eu cred în teoria neoficială, că a fost ceva care a scăpat de sub control”, a spus Ion Cristoiu.
 
Reamintim că Grupul civic Reset din Iași a formulat un denunț împotriva conducerii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pe care l-a înaintat procurorului general al României, cerând începerea urmăririi penale în cazul lui Raed Arafat, dar și a altor doi șefi ai IGSU, Orlando Șchiopu și Mihai Guță, pentru sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri. Reprezentanții Reset Iași consideră că aceștia „au tăinuit probe video importante cu primele minute ale intervenției în cazul Colectiv”.

Vineri, Parchetul General a anunțat că modul în care au intervenit primii salvatori de la ISU București-Ilfov la incendiu din clubul Colectiv va fi investigat de Parchetul Militar, după ce Parchetul General și-a declinat competența. Dosarul vizează infracțiunile de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.