ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Firma austriacă Holzindustrie Schweihofer a suspendat activitatea fabricii de de debitare a lemnului de la Reci, judeţul Covana, fabrică construită și pusă în funcțiune ilegal.

Acest lucru a fost observat de un grup de ecologiști la începutul acestei săptămâni, în timpul unei vizite pe teren, potrivit lui Hans Hedrich, vicepreședintele Asociației Neuer Weg.

ONG-ul consideră că oprirea funcționării fabricii ca pe „un lucru firesc, un semn de normalitate și de legalitate, atât din partea firmei, cât și din partea autorităților care, de astă dată, aparent, au dat curs solicitărilor străzii, ale unor ONG-uri și/sau ale factorului politic”.

Neuer Weg solicită autorităților statului să nu permită o reluare a activității ilegale a fabricii de la Reci. 

„Vom considera orice repunere în funcțiune a fabricii, fără autorizațiile necesare, un abuz și o faptă penală, atât din partea firmei, cât și din partea autorităților statului, ceea ce ne va determina să cerem, prin toate mijloacele legale, sancționarea celor răspunzători, cât și oprirea fabricii”, se arată înmtr-un comunicat al asociației citat de Bizbraşov.

„Reamintim că în vara anului 2013 HS începuse să construiască fabrica în mod ilegal, înainte să fi obținut planurile urbanistice, avizele și autorizații necesare”, mai arată sursa citată.

Compania Holzindustrie Schweighofer, controlată de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, a investit la Reci peste 100 de milioane de euro în a cincea fabrică din România, după cele din Sebeş, Rădăuţi, Siret şi Comăneşti.