ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o scrisoare din data de 14 iunie, Law Society of England and Wales (Societatea de Drept a Angliei și Țării Galilor) și ONG-ul Lawyers for Lawyers (Avocați pentru Avocați) s-au adresat Președintelui României, Klaus Iohannis, manifestându-și îngrijorarea cu privire la încarcerarea avocatului Robert Roșu la 5 ani de închisoare cu executare. Cele două organizații se raliază astfel numeroaselor luări de poziție naționale și internaționale în cazul avocatului român condamnat în Dosarul Ferma Băneasa pentru fapte ce țin de exercitarea profesiei de avocat. Scrisoarea a fost trimisă și către Florin Cîțu, prim-ministrul României, Stelian Ion, ministrul de Justiție, Bogdan Mateescu, președintele CSM și Diego García-Sayán, raportor special ONU privind independența magistraților și a avocaților.

Potrivit semnatarilor scrisorii deschise, îngrijorarea noastră provine din faptul că dl Roșu a fost găsit vinovat și condamnat la cinci ani de închisoare ca urmare a identificării sale cu clientul său, iar anumite nereguli procedurale, cum ar fi aceea de a fi chemat avocați ca martori în proces, sunt alarmante”.

Din aceste motive, Law Society of England and Wales, unul dintre cele mai prestigioase organisme profesionale din lume, ce reprezintă peste 180.000 de avocați din Anglia și Țara Galilor, și ONG-ul olandez Lawyers for Lawyers solicită autorităților române:


  1. Să reanalizeze cazul d-lui Roșu și să respingă acuzațiile aduse acestuia în lipsa unor probe credibile, prezentate în cadrul unor proceduri care să respecte garanțiile internaționale ale unui proces echitabil;
  2. Să îl elibereze pe dl Roșu pe durata acestei analize; și
  3. Să garanteze că toți avocații din România, inclusiv dl Roșu, își pot practica profesia fără teamă de intimidare, obstacole, hărțuire, intervenții necuvenite sau represalii.

Documentul în engleză poate fi consultat aici: https://lawyersforlawyers.org/ en/joint-letter-on-conviction- and-imprisonment-robert-rosu/

Lawyers for Lawyers este o fundație olandeză apolitică și independentă care are ca scop promovarea unei bune funcționări a statului de drept prin respectarea libertății și independenței profesiei de avocat. Începând cu luna iulie 2013, Lawyers for Lawyers a primit statut de consultant special în cadrul Consiliului Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite.

Law Society of England and Wales („Law Society”) este un organism profesional care reprezintă peste 180.000 de avocați din Anglia și Țara Galilor. Printre altele, Law Society se preocupă de apărarea independenței profesiei de avocat, a statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului peste tot în lume. Law Society deține un rol de consultant special în cadrul Consiliului Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite din 2014.