ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O troiță dedicată mărturisitorilor din Penitenciarul Pitești a fost sfințită miercuri, 10 martie, pe vârful Cireșoaia, județul Bacău, acolo unde, în Primul Război Mondial, s-au dat printre cele mai aprige lupte cu mari pierderi de vieți omenești. Troița a fost amplasată în curtea Schitului „Cuviosul Eftimie cel Mare”, prin strădania părintelui stareț Claudiu Panțîru și prin implicarea directă a Asociației „George Manu”, scrie Silviu Dascălu pentru Ziarul Lumina al Patriarhiei Române. Cu binecuvântarea Înaltprea­sfințitului Părinte Ioachim, Arhi­episcopul Romanului și Bacăului, momentul liturgic, care a cuprins și săvârșirea parastasului pentru eroii neamului, a coagulat cler și popor și s-a desfășurat sub protia părintelui protoiereu Ioan Bârgăoanu. Ceremonialul s-a încheiat prin depunerea de coroane de flori și prin împărțirea de ofrande celor prezenți. Evocând chipurile de mărturisitori și făcând un recurs la memorie, părintele Andrei-Silviu Neicu de la Parohia „Precista"-Târgu Ocna a prezentat contextul și urmările experimentului reeducării din temnițele comuniste.

Se deschid ușile pocăinței, începe Postul Mare

Sfântul Ioan Maximovici: Marele Post este pregătirea pentru viața viitoare, iar ca țel mai apropiat este pregătirea pentru Sfânta Înălțare. Prin Postul Mare ne curățim de murdăria păcatului, iar de Sfintele Paști simțim fericirea cerească a împărăției lui Hristos ce va să vină.

Se deschid ușile pocăinței, începe Postul Mare. El se repetă în fiecare an și de fiecare dată ne aduce mult folos dacă îl parcurgem cum se cuvine. Marele Post este pregătirea pentru viața viitoare, iar ca țel mai apropiat este pregătirea pentru Sfânta Înălțare.

Așa cum o clădire înaltă este prevăzută cu o scară, pentru ca pe treptele ei oamenii să poată urca ușor până la etajele de sus, la fel și diferitele zile din an sunt trepte pentru urcușul duhovnicesc și pentru înălțarea noastră. Dintre acestea fac parte în primul rând zilele Postului Mare și ale Sfintelor Paști.

Prin Postul Mare ne curățim de murdăria păcatului, iar de Sfintele Paști simțim fericirea cerească a împărăției lui Hristos ce va să vină. Când urcăm pe un munte înalt, încercăm să ne eliberăm de orice povară nefolositoare. Cu cât cineva este mai puțin îngreunat, cu atât îi este mai ușor să urce și cu atât mai sus va reuși la ajungă.

La fel, ca să ne înălțăm duhovnicește, mai întâi de toate trebuie să ne eliberăm de povara păcatului. Ne debarasăm de ea prin pocăință, cu condiția obligatorie ca noi înșine să dăm afară din suflet orice vrăjmășie și să iertăm fiecăruia pe care-l socotim vinovat față de noi. Apoi, curățiți și iertați de Dumnezeu, întâmpinăm Sfânta Înviere a Domnului.

(Sfântul Ioan MaximoviciPredici și îndrumări duhovnicești, Editura Sophia, București, 2001, p. 77, via Doxologia)