ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


88 eroi români căzuți pe frontul din Rusia își vor dormi somnul de veci într-un nou cimitir dedicat militarilor români. În ținutul Krasnodar din Federația Rusă va avea loc luni, 26 noiembrie, o ceremonie de inaugurare a Cimitirului eroilor români, informează Ministerul Apărării Naționale.

Cimitirul eroilor de la Apșeronsk va fi cea de-a doua necropolă de război de pe teritoriul Rusiei dedicată militarilor români care au căzut în luptă, în sângeroasele bătălii de pe Frontul de Est, din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Cimitirul eroilor români de la Apșeronsk a fost realizat în baza unui contract semnat între Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, din România, și Asociația „Voennîe Memorialî", din Federația Rusă, cele două instituții împuternicite cu aplicarea aspectelor tehnice ale Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federației Ruse și al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, ratificat prin Legea nr. 413/2006.

Contractul prevede și reînhumarea, în acest an, a 88 eroi români căzuți în campanie, înhumați inițial în localitățile Dolgojdanovskoe, Gostagaevskaia, Iurovka, Keslerovo, Severskaia, Slaviansk na Kubani și Taman.

Activitatea susținută de reconstrucție, restaurare sau amenajare a unor morminte și opere comemorative de război ale eroilor români se încrie în preocupările permanente ale statului român în domeniul perpetuării respectului pentru cei care au murit în războaie pentru țară.
 
Primul cimitir din Rusia în care au fost reînhumați militarii români care și-au pierdut viața în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost inaugurat la 25 octombrie 2015 , în localitatea Rososka din regiunea Volvograd.