ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, se afla miercuri seară pe un pat de spital, cu un preot lângă el, părând gata de a fi supus unei intervenții chirurgicale riscante. „Ne vom întoarce în curând, dacă Dumnezeu ajută! A noastră e Brazilia!”, a scris el deasupra fotografiei postate din spital pe Twitter.
 
El ar suferi de ocluzie intestinală, în urma unei înjunghieri în pântece în timpul campaniei electorale din 2018. De asemenea, de un ciudat sughiț cronic, care nu l-a lăsat timp de 10 zile.
 
Victoria conservatorului Bolsonaro de la finele anului 2018 a fost greu de digerat pentru unele state occidentale cu viziuni neomarxiste. Într-unul dintre mesaje, el detaliază: „O nouă încercare, în urma tentativei de asasinat efectuate de un fost membru al PSOL, aripa stângă a PT, pentru a împiedica victoria a milioane de brazilieni care și-au dorit schimbări pentru țara lor. Un atac crud nu doar împotriva mea, ci împotriva democrației noastre”, a comentat Bolsonaro pe 14 iulie 2021, cu subînțeles față de situația actuală. Și președintele Jovenel Moise din Haiti, singura țară care refuzase vaccinarea din cele două Americi, a murit recent, în urma unui asasinat profesionist

Președintele brazilian a fost aspru criticat pentru că nu a implementat „un răspuns național coordonat” la pandemia de coronavirus și pentru scepticismul său față de vaccinuri, lockdownuri și purtarea măștilor, încercând să diminueze toate restricțiile, motivând că impactul asupra economiei și a democrației ar fi mai grav decât cel al coronavirusului. El se pronunțase în trecut împotriva restricțiilor pademice și a strategiilor controversate impuse de OMS și mai afirmase inclusiv că, personal, alege să nu se vaccineze anti-Covid. Pentru el, coronavirusul se trage din cercetarea umană, scurgerea din laboratorul Wuhan a însemnat începutul unui război chimic și biologic.  Bolsonaro a fost unul dintre puținii lideri care a ținut bisericile deschise în pandemie, calificând slujbele religioase ca „servicii esențiale care trebuie să funcționeze”. Nu e de mirare, având în vedere că se pronunța împotriva neomarxismului și al armelor acestuia, propaganda feministă și LGBTistă.
 
În aceste condiții, nu e de mirare că mii de activiști au protestat în Brazilia împotriva lui Bolsonaro, denunțând modul blând în care președintele a gestionat pandemia, dar și pretinsele acte de corupție, dezmințite de Bolsonaro. Cu o săptămână și jumătate în urmă, președintele conservator acuza că protestele violente care urmăresc răsturnarea puterii sunt reflectate de media corporatistă ca fiind „pașnice” și „normale”, deși manifestanții stângist-soroșiști se dedaseră la atacuri de gherilă după lăsarea întunericului.

Însă, presa stângistă precum The Guardian informează că două ziare braziliene, O Estado de São Paulo și Folha de São Paulo au scris că, în opinia lor, imaginea lui Bolsonaro a suferit o „deteriorare completă” și că el „nu mai este în măsură să rămână la președinție”. Ne sună cunoscut din epoca Dragnea?

De remarcat că în Brazilia nemulțumirile opoziției sunt alimentate de faptul că doar 11% dintre adulți sunt complet vaccinați, situația fiind considerată „critică” de Institutul de sănătate Fiocruz, dar și de numeroșii adepți ai vaccinării.  

Potrivit BBC, Bolsonaro a fost acuzat de un denunțător din minister că nu a luat măsuri atunci când a fost avertizat în urmă cu trei luni că înalți funcționari s-au înțeles să ia mită pentru a cumpăra doze la suprapreț ale unui vaccin fabricat în India, Covaxin. El a respins, însă, acuzațiile, spunând că opoziția le fabrică pentru a iniția proceduri de destituire împotriva sa.

Potrivit unui anunț făcut miercuri de biroul președintelui și citat de Reuters, Bolsonaro s-a deplasat la Sao Paulo pentru a fi supus unor investigații privind o obstrucție intestinală, existând posibilitatea de a fi supus unei intervenții chirurgicale de urgență.

Bolsonaro, în vârstă de 66 de ani, a mers la spitalul militar din capitala Brasilia la începutul zilei de miercuri, biroul președintelui spunând inițial că acesta urma să fie supus unor teste pentru sughiț cronic. 

Dar, mai târziu în cursul zilei de miercuri, biroul președintelui a declarat că Antônio Luiz Macedo, chirurgul care l-a operat pe Bolsonaro în 2018, a decis că președintele ar trebui să meargă la Sao Paulo pentru analize suplimentare, pentru a se investiga intestinul obstrucționat și pentru o posibilă intervenție chirurgicală de urgență.

Bolsonaro a fost la un pas de moarte după ce a fost înjunghiat în intestin în timpul campaniei electorale din 2018, necesitând o serie de operații.

După aflarea veștii privind transferul său la Sao Paulo, Bolsonaro a declarat pe Twitter că se confruntă cu „încă o provocare” și le-a mulțumit brazilienilor pentru că-l pomenesc în rugăciunile lor.

Recent, Bolsonaro a părut că nu se simte bine. Într-o alocuțiune națională difuzată pe rețelele de socializare joia trecută, Bolsonaro a avut la un moment dat dificultăți în pronunțarea cuvintelor și s-a scuzat spunând că sughite de o săptămână. L-o fi vorbit cineva de rău ori s-a trezit „din senin” cu vreun „efect advers” al ezitării la vaccinare?