ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, a vorbit, într-un interviu pentru publicația Q Magazine, despre construirea Catedralei Mântuirii Neamului și despre motivele pentru care guvernul sprijină ridicarea acesteia.
 
Opaschi susține că tot mai desele lozinci seculariste sau avalanșa de reproșuri la adresa Bisericii Ortodoxe sunt rezultatul unei acute lipse de alfabetizare în domeniul relației dintre Biserică și Stat.  El spune că alocarea de fonduri pentru reparațiile bisericilor-monumente istorice reprezintă o obligație a statului.

„Toate guvernele din țările democratice au instituții guvernamentale, cum este Secretariatul de Stat pentru Culte în România, prin care facilitează exercitarea libertății religioase. Libertatea religioasă înseamnă dreptul cetățenilor de a se asocia în numele unei credințe comune, un drept aflat la temelia democrației”, afirmă Victor Opaschi. El a subliniat faptul că, în majoritatea statelor europene, „cultele sunt recunoscute ca parte a societății civile și ca partener al statului în diverse domenii: spiritual, cultural, educațional, filantropic, contribuind la binele comun al societății.”

„Am uneori impresia că aceste tipuri de lozinci seculariste sau avalanșa de reproșuri la adresa Bisericii Ortodoxe în special sunt rezultatul unei acute lipse de alfabetizare în domeniul relației dintre Biserică și Stat, dar și în privința exercitării drepturilor și libertăților cetățenilor într-o societate europeană”, spune Secretarul de Stat pentru Culte.

Opaschi a vorbit și despre obligația statului de a nu abandona patrimoniul cultural și spiritual.

„Iată, de exemplu, suntem în pragul Centenarului Marii Uniri: celebrarea Centenarului va avea și o dimensiune religioasă importantă, pentru că nu doar Biserica Ortodoxă, ci și cea Greco-Catolică au fost participante de prim rang la edificarea conștiinței naționale și la înfăptuirea Unirii. De aceea, sperăm ca, pentru anul viitor, atât Biserica Ortodoxă Română, cât și Biserica Greco-Catolică să reușească să finalizeze două lăcașuri de cult foarte importante”.

Referindu-se la Catedrala Mântuirii Neamului, Secretarul de Stat pentru Culte a ținut să amintească tuturor celor care contestă vehement această construcție că este vorba de un proiect promis de Biserică și de Stat și amânat de peste un secol.

„Catedrala Mântuirii Neamului din București este o biserică promisă românilor de aproape 140 de ani nu doar de Biserica Ortodoxă, ci și de Stat, și atâta vreme amânată. Este adevărat că Guvernul României a sprijinit și sprijină substanțial construirea Catedralei nu doar ca o formă de reparație simbolică, ci și ca o necesitate practică. Istoric, Catedrala Națională stă sub dublul semn al Independenței și al Unirii. Simbolic, realizarea acestui proiect în orizontul Centenarului este expresia directă a redobândirii libertății religioase într-o Românie care a avut atât de mult de suferit în perioada comunistă”, a afirmat Opaschi.

 Secretarul de stat a comparat costurile Catedralei Naționale cu alte construcții de importanță similară.

Costul lucrărilor la Catedrala Națională este estimat la 100 milioane de dolari „la roșu” și probabil încă 100 milioane de dolari pentru finisaje, adică un cost total de 4.500-5.000 de dolari/mp.
 
Opaschi a arătat și că suprafața și costurile Catedralei Naționale sunt mult mai mici comparativ cu Palatul Parlamentului, dar și cu alte Catedrale ridicate recent în Europa:
 
Catedrala Nuestra Señora de Almudena (construită între 1879 și 1993), punctul central al catolicismului spaniol contemporan, are un cost estimat la peste 1 miliard de dolari (dolari 2016) și dimensiuni comparabile cu viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului;
 
Catedrala Hristos Mântuitorul, mândria Moscovei contemporane, care poate găzdui 10.000 persoane odată (dublu față de cea care se ridică la București) a costat 360 milioane de dolari la valoarea dolarului din anul 2000;
 
Catedrala Sfântul Sava din Belgrad a costat 250 milioane de dolari în anii ’90 și este centrul ortodoxiei unui popor de două ori mai mic decât al nostru și cu 45% atei declarați.

Interviul integral poate fi citit AICI.