ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șefa DSP Suceava, dr. Manuela Trifan, admite, într-o declarație acordată publicației Monitorul de Suceava, că este posibil ca la începutul epidemiei cu coronavirus să se fi raportat numărul de teste cu rezultat pozitiv, ci nu numărul de persoane confirmate pozitiv.

Declarația vine în contextul în care în raportările aferente județului Suceava apar tot mai multe diferențe între cazurile raportate în total și numărul persoanelor vindecate sau decedate.

Șefa DSP a arătat că probleme sunt în verificarea datelor de la începutul epidemiei, când, se pare, „s-au raportat teste, nu persoane pozitive”.

„Sunt cazuri cu nume și prenume, dar fără CNP, fără adresă, nu le putem aloca nici unei unități administrativ teritoriale, pur și simplu nu știm de unde sunt”, a afirmat dr. Trifan, potrivit sursei citate.

Astfel, scrie Monitorul de Suceava, la începutul epidemiei, funcționarii DSP lucrau în ture de câte 4 ore la introducerea datelor în sistem, „fiecare după propria metodă și pricepere, calificarea celor mai mulți dintre ei nefiind informatica”.

„Este posibil ca fiecare să fi introdus rezultatele pozitive venite pe tura lui, fără să verifice dacă persoana respectivă este la primul test pozitiv sau dacă a fost un rezultat la o retestare. Prin urmare, în loc să fie raportată o persoană cu trei rezultate pozitive, în sistem apar trei cazuri pozitive”, precizează sursa citată.

Până joi, în județul Suceava au fost raportate 3.370 de cazuri de infecție cu COVID-19. Conform DSP, sunt 566 de cazuri încă active, 1.894 de persoane declarate vindecate și 174 de decese. Diferența de 736 de cazuri nu se știe de unde provine, dar potrivit directorului DSP, este foarte posibil să fie vorba despre teste de control efectuate pentru o parte dintre cei 2.633 de suceveni încă pozitivi, vindecați sau decedați, identificați în mod cert.