ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi, 27 februarie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Cuvioși Procopie și Talaleu, mărturisitori ai credinței creștine.

Originar din Decapole, localitate în apropierea Mării Galileii, Sfântul Cuvios Mărturisitor Procopie a trăit în vremea Împăratului Leon Isarul ce a domnit între anii 717 și 741. Acesta a fost atras spre viața monahală, el hotărând să devină călugăr încă de tânăr.

Când s-a declanșat mișcarea iconoclastă (menită să distrugă toate icoanele), Sfântul Cuvios Procopie a susținut și a predicat cultul sfintelor icoane. Din această cauză, el a fost prins, întemnițat și supus la multe chinuri.

După moartea împăratului iconoclast Leon IV (775-780) cei întemnițați pentru dreapta credință au fost eliberați iar Sfântul Procopie s-a întors la mănăstire, unde a rămas până la moarte.

Sfântul Cuvios Talaleu Mărturisitorul, originar din Cilicia, a trăit în secolul V. Și acest Sfânt a ales viața monahală de tânăr, el intrând în mănăstirea Sfântul Sava din Palestina. După un timp de stat în mănăstire, Sfântul Talaleu s-a dus lângă cetatea Gavalia din Siria, unde a trăit într-o colibă biruind prin rugăciuni și postiri toate ispitele diavolești.

Cuviosul Talaleu a fost învrednicit de Dumnezeu cu darul săvârșirii minunilor. Tămăduia toate bolile și neputințele, nu numai la oameni, ci și la animale. Pentru aceasta, mulți locuitori din satele din jurul Gavaliei veneau la el pentru tămăduiri și mulți închinători de idoli s-au întors la Hristos.

Cu ajutorul locuitorilor, Sfântul Talaleu a stricat templul închinat idolilor din hotarele cetății Gavaliei și a zidit în locul ei o Biserică în cinstea Tuturor Sfinților Mucenici, dând slavă lui Dumnezeu.