ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sindicaliștii de la Electrolux Satu Mare au ajuns în cea de-a opta  săptămână de grevă. Peste 400 de angajați cer majorarea salariilor cu 2 lei pe oră, dar nu au primit nici un răspuns până acum de la conducerea companiei. Protestul oamenilor, declanșat la 4 martie, va ajunge și în București, după ce mai mulți dintre angajați au pornit în marș spre Ambasada Suediei din București, scrie cotidianul.ro.

Vicepreședintele Cartel Alfa, Marian Apostol, susține că prin acest marș muncitorii doresc să atragă atenția asupra modului în care conducerea Electrolux își tratează angajații. „Am ales să facem această acțiune nu pentru că am avea ceva cu produsele Electrolux, ci pentru că avem ceva față de modul în care Electrolux își tratează muncitorii români. Din păcate, această practică a Electrolux-ului este valabilă la nivelul mai multor companii multinaționale din România care s-au înțeles între ele să păstreze nivelul la prețul muncii undeva foarte scăzut, astfel încât să fim în permanență dependenți de ei”, a declarat Apostol.

Muncitorii cer o creștere salarială de 350 de lei, adică 2 lei pe oră, în condițiile în care salariul mediu al muncitorilor din fabrică este de 1.700 lei net.. În total, Electrolux are 930 de muncitori, care beneficiază de Contractul Colectiv de Muncă.

Săptămâna trecută, compania Electrolux, care are capital suedez, a propus un contract încheiat pe o perioadă de doi ani, ce cuprinde o creștere de 12,7% raportată la salariul de bază brut al angajaților din producție, aplicată pentru fiecare an contractual. Astfel, pentru întreaga perioadă de 2 ani, creșterea totală raportată la salariul de bază brut al angajaților din producție ar fi de circa 25%. Greviștii au respins această propunere, susținând că vor 2 lei în plus pe oră, nu procente.

Liderul Sindicatului Liber SAMUS din Electrolux, Sorin Faur, a publicat pe pagina sa de Facebook o înregistrare a unei plângeri penale depuse de către un cabinet de avocatură din București la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare. Persoanele vizate ar fi președintele și vicepreședintele Sindicatului SAMUS, Sorin Faur și Radu Matica, respectiv liderul Cartel Alfa Satu Mare, Vasile Dârle. Conducerea Electrolux Satu Mare solicită declararea grevei drept ilegală.