ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Stare de urgență la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, după ce trei pacienți au murit și alți 20 au fost transportați în stare gravă la spitalul din Bârlad din motive neidentificate.

 „În cursul zilei de 21 noiembrie, toți pacienții și o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o mănăstire din apropiere, pe bază de pește. In cursul nopții de 22 noiembrie, un pacient a prezentat simptome digestive, vărsături și diaree. Aceste simptome au apărut în cursul zilei de 22 noiembrie și la alți pacienți. Până în momentul de față s-au înregistrat 3 decese și 1 pacient în stare gravă e internat la Spitalul din Bârlad", a a anunțat DSP Vaslui, potrivit Adevărul.
 
La mănăstirea de unde a provenit peștele pangasius nu a fost înregistrat niciun caz de îmbolnăvire sau deces!

„Ambulanța Vaslui a intervenit în cursul acestei zile de patru ori la Spitalul Murgeni, în decurs de câteva ore. Mai întâi s-a intervenit pentru un bărbat de 45 de ani care trebuia transferat la Spitalul Bârlad cu suspiciunea de gastroenterocolită. Pacientul a fost găsit de echipajul SAJ în stop cardiorespirator. Împreună cu alt echipaj cu medic s-au efectuat manevre de resuscitare fără succes, fiind apoi declarat decedat. A doua solicitare a fost pentru un bărbat de 68 cu același diagnostic. Acesta a fost transferat în stare gravă la Spitalul Bârlad. A treia solicitare a fost pentru o femeie în vârstă de 50 de ani găsită, de asemenea, în stop cardiorespirator. Nici aceasta nu a răspuns la resuscitare, fiind declarat decesul. A patra solicitare a fost pentru un bărbat de 54 de ani, aflat în stop cardiorespirator, care nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a decedat", a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui, Daniel Ungureanu.

În urma situației nefericite, Mănăstirea Florești a fost luată cu asalt de polițiști și procurori, dar și de inspectorii DSVSA Vaslui, transmite portalul Vremea Nouă.

Inițial aici au ajuns cei de la DSVSA, care au scos din frigidere și congelatoare peștele depozitat. L-au cântărit și l-au pus sub sechestru. În timp ce aceștia își făceau treaba și lucrau, au ajuns și polițiștii din Vaslui, care au sigilat bucătăria. 

S-a stabilit vânzătorul peștelui pangasius, iar inspectorii DSVSA vor descinde mâine dimineață la acel depozit pentru a verifica toată marfa.

De altfel, același lucru îl vor face și în cazul conservelor din pește, care au fost date bolnavilor din spitalul Murgeni la cină. 

Inspectorii au dat o amendă usturătoare mănăstirii, de 40.000 de lei, pentru că nu avea autorizație de funcționare pentru cantină și de catering și nici avizele necesare. 
 
În spitalul de la Murgeni se desfășoară acum ancheta epidemiologică. Sunt luate în calcul cel puțin două ipoteze:
 
Una dintre ele ar fi că pacienții ar fi fost îmbolnăviți din cauza unui pește oceanic, Pangasius, care le-a fost livrat în pachete, la o pomenire.
 
Altă variantă ar fi ca o bacterie a contaminat puțul de apă al spitalului, scrie ProTV.
 
Se pare că au apărut complicații și la 10 angajați dintre angajații spitalului, după ce au mâncat meniul cu pește oferit de cei de la mănăstire.
 
Reporterii Vremea Nouă au mai aflat o informație bombă. Pe lângă mâncarea adusă de la Mânăstirea Florești, în meniurile bolnavilor din ziua de marți, au mai fost introduse alimente precum conserve din pește și icre de pește!
 
Am verificat cu domnul manager conservele care s-au dat marți seara la cină. Pentru că, în afară de ce au adus cei de la Mânăstirea Florești, bolnavii au mâncat la micul dejun icre de pește, iar seara conserve. M-am uitat pe termenele de valabilitate ale acestror produse și de exemplu la conservele din pește am observat că acestea se expiră în 2026 și provin din același lot. Este posibil și de la aceste produse să fie probleme”, a spus primarul Murgeniului, Eduard Cazacu, care de profesie este inginer zootehnist. 
 
 FOTO: