ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Medicii din Spitalul Județean Suceava vorbesc despre cazuri de oameni întorși din Italia și morți de insuficiență pulmonară, dar neraportați ca infectați cu COVID-19. Personalul medical se întreabă cum de a explodat aparent dintr-o dată virusul la peste 50 dintre angajați și dacă nu cumva au existat mușamalizări, pe care ei le suspectează în ultima perioadă.

„Am avut pacient ajuns decedat în ATI, veniți din Italia. A decedat prin insuficiență respiratorie. Cauza de la care a plecat insuficiența nu știm. Ne punem întrebarea: de ce a ajuns cu capacitate pulmonară de 30%? Ni s-a spus că l-au testat, că testul a fost negativ, dar, totuși, la foaie nu era nimic, niciun test”, a afirmat un medic din Spitalul Județean Suceava, citat de Libertatea.ro.

Cadrele unității medicale sunt revoltate de modul în care a fost gestionată criza care a dus la infectarea a jumătate din personalul spitalului. Ele spun că numărul celor bolnavi a crescut din cauza dezorganizării și a deciziilor proaste luate de conducere. A fost chemat tot personalul la muncă și înghesuit în aceeași cameră, fie că aveau sau nu simptome. Astfel s-a ajuns în situația ca jumătate dintre angajați să fie contaminați.

Un cadru medical a început încă de la finalul săptămânii trecute să prezinte simptome. Și-a anunțat superiorii și a așteptat să fie testat, însă între timp starea i s-a agravat. 

„Nu ni s-a spus nimic. Am luat eu legătura cu DSP, ca să văd care este conduita”, spune el. Până la urmă, a fost chemat la spital a doua zi, unde s-a trezit în aceeași încăpere cu mare parte din personalul spitalului.

„În aceeași cameră stăteam, nu s-a organizat absolut nimic. Eram toți, infectații cu neinfectații. Eu nu am putut să stau, aveam febră, trecuse o oră și jumătate și nu ajunsese să se recolteze”, spune el. A fost testat abia luni. 

Un alt cadru medical cu care a vorbit Libertatea spune că nu a fost testat pentru că nu prezenta simptome, deși a stat timp de mai multe zile în spital alături de zeci de colegi bolnavi. Procedura este să se facă recoltări numai de la cei care au simptome, nu și la contacții acestora.

Spitalul Județean Suceava luptă împotriva acestui coronavirus contagios fără a-și asigura măsuri minime de siguranță. Abia luni au ajuns măștile de protecție solicitate de cadrele medicale, însă doar 400 din cele 4.000 solicitate. 

Între timp, spitalul din Suceava s-a închis, toate cazurile fiind redirecționate către spitalul din Rădăuți. În unitate au mai rămas însă pacienți internați, în timp ce în jurul lor acum se face dezinfecție. Cadrele medicale trebuie să vină și marți la lucru, pentru a afla care sunt noile dispoziții, în condițiile în care până acum nu s-a comunicat nimic oficial. Managerul spitalului a fost demis, iar în prezent conducerea este asigurată de directorul medical, dr. Doina Motan.