ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peter Pellegrini a fost ales președinte al Slovaciei, succedându-i liberalei Zuzana Caputova. Pellegrini, în vârstă de 48 de ani, l-a învins sâmbătă pe pro-occidentalul Ivan Korcok, un fost diplomat. Pellegrini a obținut 53% din voturi, informează BBC, citat de Mediafax.

El este un aliat al premierului Robert Fico și împărtășește atitudinea prim-ministrului față de Rusia. Fico și aliații săi controlează acum Parlamentul, Guvernul și biroul președintelui Slovaciei.

Slovacia a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Ucrainei înainte ca Fico să vină la putere în octombrie, cu angajamentul de a opri livrările de stocuri militare ale armatei slovace către Kiev. Fico a cerut încetarea sprijinului militar occidental pentru Ucraina, încetarea imediată a focului și începerea discuțiilor de pace cu Moscova. Fico a spus recent că președintele Vladimir Putin a fost „demonizat pe nedrept” și a susținut că admiterea Ucrainei la NATO ar marca începutul celui de-al treilea război mondial.

În timpul campaniei electorale, Pellegrini a utilizat o parte din această retorică acuzându-l pe adversar că vrea să trimită soldați slovaci să lupte în Ucraina.