ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eliminarea obligativității purtării măștilor în timpul orelor de sport va fi una dintre propunerile de modificare a ordinului comun al miniștrilor privind redeschidere a școlilor, a anunțat Sorin Cîmpeanu. Cu ocazia administrării rapelului de vaccin Covid la Spitalul Militar Central, ministrul Educației a declarat și că a făcut o analiză a practicilor europene și a constatat că, în majoritatea statelor U.E., elevii nu sunt obligați să poarte mască în timpul activităților sportive de la școală.

„În această dimineață am cerut o situație cu privire la practicile europene. Austria și Belgia nu solicită purtarea măștii la orele de educație fizică. Bulgaria nu solicită, Estonia și Finlanda nu solicită, Suedia nu solicită. Franța, spre exemplu, nu solicită, dar are precizarea că orele de sport se derulează exclusiv în spații exterioare.

Luxemburg solicită purtarea măștii de la vestiar până la locul în care se derulează activitățile fizice și mai apoi de la încheierea orei de sport. Portul măștii este obligatoriu de la locul în care s-au desfășurat activitățile până la vestiare.

Am găsit un singur exemplu în Europa, În regiunea Veneto din Italia, în care se solicită purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică și acolo decizia este în curs de actualizare. Vă repet informarea este oficială, venită de la de la reprezentanții de la Bruxelles și este oficială cu date din surse deschise. Pe baza acestui răspuns am demarat deja un punct prin care voi propune să completăm ordinul comun”, a declarat Cîmpeanu, citat de EduPedu.

În prezent, ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății privind revenirea elevilor, fizic, în băncile școlii prevede purtarea măștii de către ei și profesorii lor în toate activitățile din și de la școală, inclusiv în timpul orelor de sport. Măsura a stârnit indignarea părinților, având în vedere că măștile, multe dintre ele ineficiente, au în schimb darul de a îngreuna respirația, mai ales în timpul efortului fizic. Mai mult, la începutul semestrului întâi Ministerul Sănătății considera că masca nu trebuie să fie impusă la orele de sport.

În plus, ministrul Cîmpeanu mai are în vedere și o modificare a ordinului comun pentru a da posibilitatea școlilor speciale să fie deschise pentru elevii lor indiferent de scenariul epidemiologic în care se află localitatea.

„Va exista posibilitatea completării acestui ordin de ministru cu câteva situații care, în opinia mea, trebuie luate în calcul. Este vorba, în primul rând, cu titlu de exemplu, printre cele 4-5 situații, de elevii din învățământul special care își desfășoară activitatea în clase de 4-5 elevi, deci nu cred că se pune problema distanțării fizice și care, în mod evident, având cerințe educaționale speciale își vor justifica posibilitatea de ore cu prezență fizică indiferent de scenariul – verde, galben sau roșu – în care este localitate. Și mai sunt și alte astfel de situații pe care, împreună cu Ministerul Sănătății, am discutat deja și urmează să venim în cel mai scurt timp posibil cu precizări”, a mai declarat ministrul Sănătății.