ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalista Sorina Matei face noi dezvăluiri în cazul Caracal, după ce DIICOT a solicitat sprijinul FBI pentru a stabili profilul genetic al Luizei Melencu.  Ea susține FBI nu are credibilitate pe cercetarea ADN în America, după ce au eșuat în mai multe cazuri, ajugându-se ca probe din peste 3000 de procese și cazuri să fie refăcute. „Ce nu este spus opiniei publice românești: Credibilitatea FBI în privința testării corecte a ADN este la pământ în SUA”, spune Sorina Matei.

„DIICOT ține să se facă de râs până la final și să-și probeze neputința și neprofesionalismul. A dat comunicat că a cerut sprijinul FBI ca să-i facă profilul genetic Luizei Melencu și profilul comportamental lui Dincă. Dacă în cazul profilului comportamental colaborarea ar putea fi să zicem justificată, având în vedere că americanii sunt chiar întemeietorii cercetării și studierii comportamentale în această materie (violatori, asasini în serie), la povestea cu ADNul stabilit de FBI au dat-o chix”, scrie Sorina Matei. 

Jurnalista exemplifică modul în care FBI a dat greș cu unele probe ADN

 „Într-un caz din 2013, unul din așa zișii făptuitori ai agresiunii unui băiat a fost greșit pus sub acuzare din cauză că FBI a reinterpretat probele ADN printr-un program în care finalul a fost că suspect a ieșit altcineva decât adevăratul făptuitor. Cazul a revoltat în așa hal comunitățile ( era vorba de băieți de etnii diferite și probe ADN multiple la fața locului) încât, după ce s-a descoperit că interpretarea greșită a FBI a indicat în mod greșit și nedrept făptuitorul, s-a descoperit o adevărată problemă de sistem în interepretarea ADN de către FBI. Astfel, probe din peste 3000 de procese și cazuri au fost refăcute, constatându-se multe deficiențe ale FBI în analizarea ADN”, explică Sorina Matei pe Facebook.

”Mai mult, recent, chiar în 2019, alte cazuri de inculpări greșite au relevat faptul că baza de date genetică pe care a strâns-o FBI nu poate fi de încredere atunci când este utilizată. Oameni care n-aveau legătură cu cazurile s-au trezit inculpați aiurea pentru că FBI le-a strâns aproape cu forța amprentele genetice, ceea ce a deschis în SUA o altă serioasă dezbatere în 2019 în privința modului cum este utilizată de statul american/FBI baza de date genetică. Deci FBI stă foarte prost la capitolul credibilitate și expertiză obiectivă și corectă în privința testării ADN și folosirea acestor probe incriminatorii în procese penale. Iar aceste sunt fapte, realități”, susține jurnalista.