ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o scrisoare adresată Ministerului Afacerilor Externe, Lucia Soreanu Șugariu, soția poetului român martir Ion Soreanu Şugariu, căzut pe câmpul de luptă din Slovacia în al Doilea Război Mondial, protestează față de refuzul diplomației române de a onora memoria soțului său.

Pe 28 august, Primăria din localitatea slovacă Brezno intenţiona, cu ocazia Zilei insurecţiei slovace, să dea numele podului „Ion Şiugariu", pentru că acolo şi-a pierdut viaţa poetul-erou. Ambasada României din Slovacia a spus un NU categoric, pe motiv că Ion Șiugariu a fost „fascist", deşi poetul român a murit luptînd pentru eliberarea Slovaciei de sub ocupația fascistă.

Site-ul Ziaristionline.ro publică textul integral al scrisorii doamnei Lucia Soreanu Șugariu.

Excelenţei sale, Domnului Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe – Bucureşti

Aachen, astazi, 18.08.2015

Excelenţă,

Sunt Lucia Soreanu Şugariu, soţia poetului erou Ion Soreanu Şugariu, căzut pe câmpul de luptă din Slovacia la 01 februarie 1945.

În scrisoarea pe care v-o adresez PROTESTEZ faţă de atitudinea Ambasadei României din Slovacia, cu privire la propunerea făcuta de către Primăria din Brezno, de a onora memoria soţului meu, dând numele său podului care se construia la intrarea în acel oraş.

În "motivarea” Ambasadei exprimată prin secretarul doi (Radu Coantă) al Departamentului politic al Ambasadei, pe lângă faptul că mesajul acestuia către Primăria din Brezno se bazează pe un neadevăr, modul de exprimare jigneşte bunăvoinţa acelora care, cu generozitate şi deosebită apreciere, au recunoscut meritele acestui ofiţer Român-poet care şi-a jertfit viaţa apărând Slovacia.

Prin acest răspuns oficial i se refuză această onoare de către propria lui ţară.

Soţul meu nu a fost niciodata legionar şi nu a făcut parte din vreun partid politic!

Preocuparile sale şi viata sa reflectă în fiecare rând scris, în fiecare pagină a operei sale culturale, pe care eu am reuşit să o republic după anii 1985 în nouă cărţi, menţionate mai jos:

Sete de ceruri, 1985 – München;
Ţara crinilor, 1997 – Iaşi;
Bacovia, studiu critic 2002 – Bucureşti;
Viata poeziei, 1999 – Timişoara;
Scrieri, 2006 – Bucureşti;
Iluzie şi destin, 2002 – Bucureşti;
Poeme, 2013 – Bucureşti;
Ceva despre noi, 2013 – Bucureşti;
Insemnari din Război, 2014 – Baia Mare.
Pentru un om născut în anul 1920, crescut, educat şi respectat într-un regat civilizat, atitudinea Ambasadei României în Slovacia este nu numai de neînţeles, ruşinoasă sau o absurdă aberaţie, ci şi reflectă o permanentă ură în faţa logicii, a înţelegerii şi iubirii între oameni.

A trebuit să umplu paharul acestei vieţi cu aceste nedreptăţi; ura nu a creat nimic niciodată!

Soţul meu şi-a iubit ţara; venea din Ardealul atâta vreme subjugat, era refugiat ca mulţi alţii pe care a încercat să-i ocrotească, pe cât a putut, el fiind Preşedintele studenţilor refugiaţi.

Sunt şi ramân Lucia Soreanu-Şugariu, soţia poetului Erou Ion Şugariu, pentru Iubire şi Adevăr.

Lucia Soreanu-Sugariu

PS: Dorim ca Patriotismul să fie corect interpretat şi să nu fie nimeni pus la stâlpul infamiei pentru că lupta sa preţuieşte valorile naţiunii din care se trage.

Cu stimă,

Lucia Soreanu-Sugariu