ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astrele cereşti ne-au pregătit pentru săptămâna care începe un spectacol magic. Aproape o sută de stele căzătoare pe oră vor putea fi văzute pe cer în noaptea de miercuri spre joi.

Tradiționala ploaie de meteori din august va atinge atunci apogeul.

"Show-ul promite să fie spectaculos în acest an", declară AFP Morgan Hollis, astronom la Royal Astronomical Society, citat de AFP.
 
Spectacolul, vizibil de pe tot globul, este oferit de Perseide, mici particule ale cometei Swift-Tuttle, care se intersectează în fiecare an cu orbita terestră între mijlocul lunii iulie și cel al lunii august. "Intrând în lumea noastră, Perseidele — mici bucăți de cometă — se lovesc de molecule din atmosferă și acest șoc, extrem de violent, produce lumină", explică Jeremie Vaubaillon, astronom la Observatorul din Paris. "Fiecare bucată se transformă în stea căzătoare", adaugă el.

Spectacolul este variat fiindcă Perseidele au mărimi diferite, de la fragmente de stâncă la particule minuscule de praf, și călătoresc arbitrar, singure sau în grup, la distanțe de câțiva zeci de kilometri la câteva sute, și cu viteze diferite.

În acest an, apogeul activității Perseidelor are loc în noaptea 12-13 august. "Este data la care Pământul trece cu adevărat prin centrul norului și pot fi văzute cele mai multe stele căzătoare", arată Clement Plantureux de la Asociația Franceză de Astronomie. "Se vor putea vedea și o sută pe oră", adaugă el.