ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două asociații civice care au organizat ample proteste în perioada stării de alertă se pronunță pe tema noii crize reprezentate de invazia rusă din Ucraina. Starea de Libertate și Bucovina Profundă au transmis un comunicat și o opinie pe această temă:

STAREA DE LIBERTATE - Comunicat


În contextul războiului din Ucraina, ținând seama de proximitatea României cu zona de conflict armat ruso-ucrainean, în virtutea experienței istorice a poporului român cu vecinii din Răsărit, pentru păstrarea și manifestarea liberă a ființei noastre naționale, cerem Guvernului României în regim de urgență următoarele:

1. Refuzul oricărui sprijin militar al vreunei tabere beligerante din conflictul militar ruso-ucrainean și oferirea de sprijin EXCLUSIV umanitar populației afectate din Ucraina. Poporul român, ospitalier, va primi vecinii suferinzi, dar trebuie să fie apărat de propriii săi conducători.

2. Anularea deplină, definitivă, imediată și fără echivoc a stării de alertă (și/sau urgență, ce se perpetuează arbitrar de doi ani) în România și a tuturor restricțiilor legate de aceasta (măști, vaccin, certificat verde, formular PLF și amenzi) și restabilirea drepturilor și libertăților constituționale.

3. Revenirea Basarabiei la România trebuie realizată numai în condiții de pace. În momentul de față, propunerea unor forțe politice din România de a înfăptui acest proces firesc și legitim din punct de vedere istoric este un pretext perfect, o provocare servită Rusiei, de a ocupa militar și politic Basarabia, după același scenariu din Ucraina.

4. Recunoașterea automată a cetățeniei române pentru toți etnicii români și urmașii acestora aflați în Republica Moldova și Ucraina. Este o reparație istorică față de aceste familii private forțat de cetățenia română în urma anexării Basarabiei în 1940 de către Uniunea Sovietică (entitate statală inexistentă astăzi).
--------------------------------------------

Bucovina Profundă subscrie la Comunicatul emis de Starea de Libertate. 

*** 
Mircea Pușcașu (Bucovina Profundă): DESPRE PUTIN

A trebuit să abordez subiectul. Nu se putea altfel pentru că am avut numeroși și vehemenți comentatori care îl descriu pe Putin drept sabia lui Dumnezeu care va curăța lumea de răutate (cu rachetele și tancurile din dotare, se pare), va realiza restaurarea Lumii Vechi și repunerea moralei publice și a Bisericii la loc de frunte în societate.

Există, ca în orice spaimă nefocalizată și prelungită, forme de patologie a speranței, rezolvări imaginare și facile, întotdeauna externe și aproape întotdeauna idolatre. E o slăbiciune ușor de înțeles în astfel de vremuri. 

Sunt nevoit să reamintesc chestiuni pe care le credeam evidente:

Putin NU susține Lumea Veche și NU este în Biserică, ci folosește Biserica pentru a-și crea un cult personal de țar, de împărat creștin. El este în acest fel continuatorul unei lungi tradiții scelerate rusești care se întinde cel puțin de la Ivan cel Groaznic (și la fel de scelerat ca Putin) până la Stalin, toți și-au aservit Biserica pentru slava proprie, e o formă de cezaro-papism „ortodox”.

Putin susține activ agenda supravegherii totalitare și actele electronice și identitatea digitală și vaccinarea genetică obligatorie. A băgat miliarde de dolari în realizarea serului  numit vaccin (Sputnik), în fapt modificator genic cu vehicul adeno-viral, cu cine știe ce impact asupra umanității. 

Putin susține amestecarea ecumenistă trans religii, comuniunea de rugăciune cu musulmanii și alte religii, TOCMAI pentru că folosește Biserica pentru creșterea puterii lui asupra masselor și nu invers. 

Din nefericire așa stau lucrurile. Când un smardoi mediu din KGB (FSB) ajunge director general al organizației, apoi devine președintele Rusiei, o arde premier până creează posibilitatea de a fi președinte pe viață, își elimină dintre contracandidați, se autoproclamă un fel de împărat, țar peste jumătate de continent, cu 500 de focoase nucleare pe mână, ușor irascibil și nostalgic declarat după vechiul URSS, dar cu mijloace noi, digitale, atunci vedem că el nu s-a molipsit nici de ortodoxie, nici de cultura rusă, ci a kaghebizat tot ce a atins, pentru că doar asta știe, doar asta poate, doar asta vrea.

Cei ce își pun nădejdea în Putin vor avea surprize. La fel și ceilalți care își pun nădejdea în NATO, în americani, în UE, sau, mai grav, în Forumul Economic Mondial.

Noi românii nu am avut niciodată în istorie vreun ajutor de la Imperiile lumii și am supraviețuit lor pentru că am avut nădejdea în Acoperământul Lui Dumnezeu și al Macii Domnului. Asta ne-a ținut și asta este singura noastră șansă și în aceste vremuri.

Faceți măcar o metanie seara pentru neamul nostru obidit în istorie și împrăștiat în lume, pentru toți oamenii amărâți și speriați de jocul macabru al celor ce se bat în orgolii planetare și sângeroase. 

Și mai lăsați nădejdea în Imperiile strălucitoare și ucigașe, mai închideți canalele care vă toarnă emoții otrăvite, frici amplificate și nădejdi deșarte!

Și, pentru pacea a toată lumea, pentru vremuri pașnice și tot războiul cel dintre noi, Domnului să ne rugăm!
Doamne, miluiește!

Mircea Pușcașu
(Bucovina Profundă)