ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupul Statuar Matei Corvin din Piața Unirii a fost vandalizat. Persoane încă necunoscute au aruncat vopsea de culoarea roșie pe grupul statuar, iar acum Poliția face investigații.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au declarat că Poliția a fost sesizată în jurul orei 13:00 de autoritățile locale, relateaza Vocea Transilvaniei. S-au efectuat cercetări la fața locului și se continuă cercetările pentru identificarea persoanelor”, a precizat Carmen Jucan, purtător de cuvânt al IPJ Cluj.

Piața Unirii din Cluj, locul unde se află statuia lui Matei Corvin, este supravegheată 24/24 cu ajutorul unei camere montate în zonă, care transmite live imagini din centrul orașului.

Grupul statuar Matei Corvin a fost inaugurat în anul 1902, fiind opera sculptorului maghiar Fadrusz Janos. Pe lângă statuia ecvestră din bronz a lui Matei Corvin, grupul statuar mai cuprinde statuile celor patru generali ai săi - Paul Chinezu, Blasius Magyar, Ştefan Szapolyai şi Ştefan Bathory. Acesta a fost restaurat în perioada 2009 - 2010 cu sprijinul financiar al Guvernului Ungariei, care a alocat 400.000 de euro acestui proiect, dar şi al Guvernului României, care a contribuit cu o sumă similară.

Regele Ungariei, Matei Corvin, a fost fiul lui Iancu de Hunedoara şi al lui Erzsebet Silagyi, şi s-a născut la Cluj în 23 februarie 1443.