ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce vineri, 4 iunie 2021, Asociația Calea Neamului și alte organizații patriotice partenere au marcat la Sfântu Gheorghe împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, pe ansamblul statuar „Mihai Viteazu” din centrul municipiului au apărut însemne maghiare - întâmplător, chiar sub coada calului. Se pune întrebarea: cine sunt provocatorii și cine, victimele?

Tratatul de la Trianon este unul dintre documentele semnate la Conferința de Pace de la Paris, prin care Ungaria, țară învinsă în Primul Război Mondial, recunoștea noile frontiere și, prin aceasta, Unirea Ardealului cu Regatul României. Astfel, ceea ce a început pe 1 Decembrie 1918 la Alba-Iulia s-a desăvârșit pe 4 iunie 1920 la Paris. Ulterior, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, României i-a fost impus pe 30 august 1940 Diktatul de la Viena, prin care jumătatea de nord-vest a Ardealului era cedată Ungariei. Nedreptatea istorică a fost remediată de Armata Română după momentul 23 august 1944, Sfântu Gheorghe devenind pe 8 septembrie în același an primul oraș românesc eliberat de sub ocupația fascisto-horthystă din partea nord-vestică a Ardealului - de fapt, din inima României.