ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 11.10 /23:30 Poliția Sibiu a anunțat luni că l-a identificat pe autorul picturii „impresioniste” cu note românești de pe burta statuii baronului Samuel von Brukenthal. Pentru că doar a aruncat cu vopsea asupra statuii, fără a provoca distrugeri, bărbatul în vârstă de 37 de ani, domiciliat în municipiul Sibiu, a fost amendat cu 500 de lei.

„În urma activităților specifice desfășurate de către polițiștii de la investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Sibiu, in cursul acestei zile a fost identificat bărbatul care în dimineața zilei de 9 octombrie a.c., în jurul orei 06:00, ar fi aruncat cu o substanță ce pare vopsea pe o statuie din Piața Mare a municipiului Sibiu”, a transmis Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, potrivit Buletin de Carei.
 
ȘTIRE INIȚIALĂ: Statuia baronului Samuel von Brukenthal din Sibiu a fost colorată în trei culori de un trecător care a atârnat de pieptul acesteia o pungă plină cu vopsea. Ca totul să fie cât mai german cu putință, punga era de Lidl. Fapta s-a petrecut sâmbătă în jurul orei 6 dimineața, iar Poliția Municipiului Sibiu a fost alertată în jurul orei 8 de polițiștii locali, care își au punctul de lucru chiar vizavi de statuie, în sediul Primăriei. Pentru că probabil dormeau în post și le-a luat cam două ore să constate cele întâmplate chiar sub nasul lor, polițiștii îl caută acum pe făptaș cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele speciale de supraveghere instalate cu prilejul Summit-ului din 2019 din rațiuni de securitate și niciodată luate înapoi după aceea.

„În cursul acestei dimineți, în jurul orei 08,00, Poliția Locală Sibiu a sesizat Poliția Municipiului Sibiu cu privile la faptul că, azi, în jurul orei 06,00, conform imaginilor surprinse de camerele de luat vederi, o persoană de sex masculin ar fi aruncat cu o substanță ce pare a fi vopsea pe statuia înfățișându-l pe Samuel von Brukenthal instalată în Piața Mare din municipiul Sibiu"  transmite Elena Welter, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu, citată de publicația Turnul Sfatului

Ca urmare a investigațiilor preliminare efectuate, la nivelul Poliției Municipiului Sibiu – Biroul de Investigații Criminale, s-a deschis o anchetă penală având ca obiect săvârșirea infracțiunii de distrugere, în prezent fiind în derulare cercetări în vederea identificării persoanei în cauză și aplicării măsurilor legale în consecință, mai spun polițiștii.
 
Statuia baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei în perioada ocupației habsburgice, a fost inaugurată pe 11 septembrie de președintele Klaus Iohannis, primarul Astrid Cora Fodor și membrii organizațiilor Rotary Club și Lions Club „Brukenthal” Sibiu. Modul ostentativ în care a fost amplasat acest simbol al ocupației străine a trezit revolta patrioților români, în săptămânile următoare având loc cel puțin două proteste în apropierea statuii, organizate de Asociația Calea Neamului: primul, cu participarea a sute de români din mai multe colțuri ale țării, iar al doilea, intitulat „Straja lui Horea, Cloșca și Crișan”, cu participarea a aproximativ 10 sibieni.