ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pașaportul de vaccinare, document ce atestă că titularul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, a fost interzis în statul Florida în numele respectării „libertăților individuale” și a „confidențialității medicale”, a anunțat vineri guvernatorul acestui stat majoritar republican, transmite AFP, citată de ȘpS.

Ordinul guvernatorului Ron DeSantis interzice serviciilor administrative din acest stat să elibereze pașapoarte de vaccinare sau orice tip de document care să ateste că o persoană a făcut vaccinul Covid.

Totodată, ordinul împiedică companiile din Florida să solicite clienților acest tip de pașaport de vaccinare sau vreo altă dovadă de vaccinare.

Guvernatorul Ron DeSantis, un apropiat al fostului președinte Donald Trump, arată că libertățile individuale și confidențialitatea medicală sunt mai importante decât acest document care condiționează libertatea oamenilor, restrângând-o în mod discriminatoriu la o singură categorie. Aceasta nu este o părere exclusiv a republicanilor, ea fiind împărtășită și de o fostă consilieră a președintelui democrat Bill Clinton, care s-a exprimat că obligativitatea unui asemenea document ar duce la sfârșitul libertății în occident. 

„Este total inacceptabil ca un guvern sau sectorul privat să vă solicite să prezentați o dovadă a vaccinării doar pentru a participa la viața socială”, subliniază DeSantis.

„Vrei să mergi la cinema? Trebuie să arăți asta. Nu. Vrei să mergi să vezi un meci? Nu. Vrei să mergi într-un parc de distracții? Nu. Nu suntem de acord cu asta”, a continuat guvernatorul Floridei.

Anunțul survine după informații din presă care arată că administrația Biden lucrează la punerea în aplicare a standardelor guvernamentale pentru un viitor pașaport de vaccinare cu care să fie condiționată ridicarea restricțiilor sanitare pe teritoriul SUA.

Crearea unui așa-numit „pașaport verde” cu aceeași funcție, bazat pe cod QR în format digital sau tipărit, este în discuție la nivelul Uniunii Europene, care ar dori să-l lanseze pe 15 iunie 2021 pentru călătoriile în cadrul Uniunii. Discuția pare a fi mult mai veche, întrucât Comisia Europeană avea în plan introducerea unui pașaport de vaccinare încă din 2018, deși la acea vreme nu exista urgența medicală și nici pandemia de coronavirus.
 
Israelul a adoptat recent un pașaport digital privind vaccinarea, bazat pe codul QR și pe o aplicație de smartphone conectată cu infrastructura guvernamentală, dar care s-a dovedit a fi vulnerabil în privința siguranței datelor cu caracter personal. Însă guvernul de la Tel Aviv are deocamdată probleme la Curtea Penală Internațională, unde a fost dat în judecată de societatea civilă pentru obligativitatea vaccinării, care încalcă prevederile Codului de la Nürnberg.

Și Republica Populară Chineză a anunțat la începutul lunii martie un „certificat de sănătate” digital pentru chinezii care doresc să călătorească în străinătate. Partidul comunist chinez s-a oferit, de altfel, să ajute O.M.S. la preluarea pe scară largă a sistemului chinezesc, care presupune și o platformă de socializare pe lângă aplicația digitală de urmărire a statusului personal privind vaccinarea, testarea sau vindecarea de Covid.