ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cei peste 100.000 de români care au donat bani pentru cumpărarea operei lui Brâncuși - Cumințenia Pământului - nu își pot primi banii înapoi. Termenul final stabilit de Guvern pentru restituirea donațiilor pentru Cumințenia Pământului este 31 decembrie 2017.


Ministerul Culturii reclamă lipsuri legislative și de buget, deși totul părea rezolvat printr-o hotărâre de guvern. Statul păstrează deocamdată în conturi 1,2 milioane de euro și caută alți bani în plus pentru comisioane bancare și diferența de curs valutar, relatează tvr.ro.

Banii donați pentru Cumințenia Pământului au rămas în continuare statului, deși o hotărâre a Guvernului Cioloș din decembrie anul trecut preciza clar că cele 1,27 de milioane de euro vor fi restituite. Niciunul dintre cei peste 100.000 de donatori nu au nicio veste despre banii lor. 

„Nu s-a făcut nimic pentru a face posibilă această recuperare. Pur și simplu oamenii au fost ignorați. Toți cei care au donat sunt victime”, a declarat criticul de artă Pavel  Șușară.

Reprezentații Ministerului Culturii au explicat, în exclusivitate pentru TVR, de ce nu pot restitui banii: în buget nu există și fondurile pentru plata comisioanelor bancare și a diferenței de curs valutar pentru tranzacțiile de restituire. Situația se poate rezolva ușor prin rectificare bugetară.