ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În peste jumătate dintre maternitățile din România nu pot se pot face ecografii sau analize de laborator pe timpul nopții. Așa reiese dintr-un studiu al organizației Salvați Copiii, care încearcă astfel sa tragă un semnal de alarmă asupra situației din maternitățile românești.
 
 Din cauza lipsei de personal, femeile însărcinate trebuie, așadar, să nască, în timpul programului de lucru, și asta pentru că nu toate maternitățile au gărzi permanente, informează B1 TV.

În aproape 60% dintre maternitațile din România nu există gărzi permanente, iar, din această cauză, femeile însărcinate sunt duse cu ambulanța la centre regionale. Și acestea, destul de puține la număr, dar mai bine echipate decât restul unităților medicale. O altă problemă este că drumul până aici poate dura destul de mult.
 
Probleme au însă și medicii care au nevoie de analize de sânge pe timpul nopții sau în zilele nelucrătoare pentru că aproape jumătate dintre laboratoare nu au program permament, mai arata studiul.

Chiar și în marile orașe situația este gravă, deoarece în 11% dintre Centrele Regionale nu se fac analize pe timpul nopții sau în weekend.

Iar, dacă medicul este de gardă, acesta trebuie să se descurce cum poate. Nici ecografii nu se pot face în peste o treime dintre maternitățile de la noi.

Analiza Salvați Copiii, citata de digi24.ro, arată că nici incubatoarele sau ventilatoarele pentru nou-născuți nu sunt foarte sigure. Multe dintre maternități, în special cele din micile orașe, încă folosesc echipamente fabricate în anii 60.