ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suedia și Finlanda au convenit să depună simultan cereri de aderare la Alianța Nord-Atlantică (NATO) la mijlocul lunii mai, a anunțat presa din cele două țări nord-europene, vecine cu Rusia.

Cotidianul finlandez Iltalehti a anunțat luni că Stockholm „a sugerat ca cele două țări să își exprime dorința de a adera" în aceeași zi, iar Helsinki a fost de acord „atât timp cât guvernul suedez a luat o decizie”, informează Știri pe Surse

Prim-miniștrii celor două țări au declarat în această lună că au dezbătut cu privire la această chestiune, argumentând că invazia Rusiei în Ucraina a schimbat „întregul peisaj de securitate al Europei" și a „modelat dramatic mentalitățile” în regiunea nordică a Europei, potrivit Mediafax.

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat atunci că țara sa, care are o frontieră de 1.300 km cu Rusia, va decide dacă va solicita să se alăture alianței „destul de repede, în câteva săptămâni, nu în câteva luni”, în ciuda riscului de a stârni ostilitatea Moscovei.

Omologul său suedez, Magdalena Andersson, a afirmat că Suedia trebuie să fie „pregătită pentru tot felul de acțiuni din partea Rusiei” și că „totul s-a schimbat” după ce Rusia a invadat Ucraina. Moscova a avertizat în mod repetat ambele țări nord-europene că o eventuală aderare a lor la NATO îi va obliga pe ruși să reechilibreze situația de securitate. 

Kremlinul a declarat că va fi silit să „restabilească echilibrul militar” prin întărirea apărării sale în zona baltică, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare, dacă cele două țări vor decide să abandoneze neutralitatea militară menținută timp de decenii și să adere la NATO.