ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La un an de la instaurarea stării de urgență, care a durat două luni, guvernul se pregătește să prelungească pentru A ZECEA OARĂ starea de alertă, dar și să o înăsprească, arată Știri pe Surse

Potrivit unor surse guvernamentale, noua hotărâre de guvern prin care se prelungește starea de alertă va aduce mici modificări față de situația din ultimele 30 de zile, în sensul înăspririi restricțiilor.

Dacă până în prezent, de la ora 23:00 și până la ora 5:00 nu se mai putea ieși din casă decât pentru motive întemeiate, enumerate într-o declarație pe propria răspundere, după data de 15 martie 2021 ora închiderii în casă va fi coborâtă la 22:00. Această măsură va face ca noaptea să nu se mai poată circula timp de 7 ore, în loc de 6, iar eventuala prelungire a ei și după 15 aprilie ar compromite mersul creștinilor la slujba de Înviere, care ieșeau din casă pe la ora 23:00 pentru a ajunge în curtea Bisericii până la miezul nopții. În schimb, Arhiepiscopul Tomisului a dat asigurări că Biserica nu va mai accepta încă o dată oficierea slujbei Învierii fără credincioși.

Deși nu a demonstrat niciodată în ce fel circulația persoanelor pe timp de noapte ar impulsiona transmiterea coronavirusului mai mult decât deplasarea pe timp de zi, guvernul invocă pretextul că acelea sunt ore la care, de obicei, se dau petreceri în localuri publice sau locuințe private, unde tinerii se întâlnesc în număr mare și nu respectă distanțarea fizică. Acesta este un argument valabil doar pentru o anumită categorie de oameni, iar guvernul nu a argumentat de ce îi încadrează pe toți cetățenii, indiferent de vârstă, ocupații și nevoi, la categoeia „petrecăreți”, cum nu a argumentat nici de ce îi încadrează pe toți cetățenii în categoria de „suspecți” purtători ai unei presupuse maladii. Principiul nevinovăției până la demonstrarea contrariului a fost înlocuit, pas cu pas, de principiul vinovăției prezumate implicit.  

O altă restricție ar fi limitarea capacității de cazare din unitățile turistice până la maximum 50% din capacitate. Pe lângă noua lovitură dată de guvernanți industriei ospitalității, această măsură vizează în mod clar să descurajeze deplasarea românilor în destinații turistice unde să își petreacă vacanța sau concediul de Paști. 
 
Înăsprirea restricțiilor se dorește motivată prin creșterea numărului de infectări și prevenirea unui posibil „al treilea val” al pandemiei. Deja, mai multe localități din România au fost carantinate din nou, printre care cel mai răsunător caz este cel de azi al municipiului Timișoara, dar și cel al unor localități din județul Ilfov, limitrofe Capitalei.
 
Pentru că băgarea Timișoarei în carantină a început prin învăluire, cu aplicarea măsurii mai întâi pentru comuna Dumbrăvița, există suspiciunea că și Bucureștiul va ajunge să fie carantinat în același mod, după ce toate comunele din împrejurimi vor fi fost, pe rând, închise de comitetele pentru situații de urgență.
 
În acest sens vine și declarația de luni a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu (USR), care a dat de înțeles că nu exclude noi restricții în România, „pe fondul creșterii numărului de cazuri noi de infectare cu” noul coronavirus. El a comentat și noua închidere a municipiului Timișoara, „cadoul” făcut de 8 Martie tuturor timișorenilor, indiferent de genul cu care se identifică. Ministrul userist al Sănătății a ținut să sublinieze că, potrivit lui, timișorenii s-ar plânge că au prea puține vaccinuri la dispoziție, făcând o legătură între creșterea ratei de infectare și „insuficiența” vaccinurilor. Altfel spus, avem carantinare acolo unde nu avem destulă vaccinare.

„În Timiș există o problemă reală, care se vede și în secțiile de Terapie Intensivă. Nu se poate pune problema vinii cuiva. Evident, trebuie respectate regulile.

Ce vedem și am discutat și azi, și în week-end cu premierul… Vedem că în Timișoara au existat multe plângeri că nu au existat vaccinuri, dar în restul județului rămân vaccinuri nefolosite.

Lucrurile nu arată foarte diferit în țară. În fiecare județ rămân vaccinuri nefolosite. Rata de infectare dintr-un anumit județ ar putea fi un criteriu pentru vaccinare.

Dacă lucurile merg așa în continuare, nu putem exclude alte restricții. Lucrurile încep să devină tot mai îngrijorătoare.

Capacitatea de testare ne arată o imagine a realității. Nu avem o problemă pentru a vedea încotro merg lucrurile în momentul acesta.

Atât testarea, cât și raportarea ne arată o imagine. Consider că sunt mai mulți indicatori pentru imaginea reală. Indicatorul cel mai grav este numărul pacienților din secțiile de Terapie Intensivă. Apelul nostru este ca oamenii să respecte regulile și să se protejeze”, a declarat Vlad Voiculescu, citat de EVZ.
 
Situația nu pare a fi mai roz nici la vest de România, în Ungaria, în ciuda faptului că țara vecină este condusă de conservatori, iar nu de neomarxiști. Guvernul lui Viktor Orban a decis închiderea timp de (cel puțin) o lună, începând cu 8 martie 2021, a școlilor, grădinițelor și a magazinelor considerate „ne-esențiale” (aproape toate, în în afară de supermarket-uri, benzinării și farmacii - n.r.). De asemenea, intervalul orar în care nu se mai poate ieși din casă este 20:00 - 05:00, potrivit Economica.net.