ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 31.05 / 18:45 Denunțătorul companiei Facebook, Morgan Kahmann, a fost concediat după ce a scurs către Project Veritas documente privind cenzurarea comentariilor care exprimă o „ezitare față de vaccinuri", dând pe față demersurile rețelei sociale de a șterge sau retrograda comentariile utilizatorilor care se opun vaccinurilor COVID, informează Fox News

Morgan Kahmann, denunțătorul Facebook care a fost suspendat după ce a divulgat documente interne care demascau o campanie de cenzură privind „ezitarea în fața vaccinurilor”, a fost concediat oficial de către gigantul tehnologic. 

Într-o înregistrare video făcută publică vineri, îl putem vedea pe James O'Keefe, fondatorul Project Veritas, intervenind în mijlocul unei întâlniri virtuale pe care Kahmann o avea cu angajatorul său, care îi comunicase decizia Facebook de a-l concedia, „cu efect imediat”.

„Trebuie să vă întreb de ce luați măsuri împotriva lui Morgan pentru că a dat publicității aceste documente privind vaccinurile?”, a întrebat O'Keefe. 

„Aceasta este o conversație privată între companie și angajatul nostru și vom pune capăt convorbirii”, a răspuns superiorul lui Kahmann înainte de a încheia întâlnirea virtuală. 
 
Cei de la Project Veritas au inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru a-i veni în ajutor eroului proaspăt șomer, care întreținea din salariul de lucrător la Facebook o familie cu doi copii. Puteți să-l ajutați cu o rugăciune sau să faceți o donație aici.

 
ACTUALIZARE 28.05 / 2:00 Tehnicianul de date Facebook, Morgan Kahmann, iese în fața camerei de filmat după ce a fost suspendat de Facebook pentru scurgerea de documente despre urmărirea și cenzurarea „ezitărilor în privința vaccinurilor”.
 
„Am o soție și doi copii, iar a-mi pierde slujba nu-i doar despre mine și moralitatea mea. Totuși, trebuie să arăt cuiva aceste” dovezi, spune el în filmarea făcută de Project Veritas.
 
Concluzia interviului este rezumată în sfatul pe care angajatul Facebook îl dă oricui s-ar afla în această situație, față în față cu apucăturile totalitare ale companiei: să spună adevărul!
 
„Te poți confrunta cu o mulțime de reacții de respingere atunci când spui adevărul. Și mereu a fost așa în toată istoria omenirii. Și da, vei primi reacții negative, dar cântărește-le. Poți trăi cu tine însuți pentru tot restul vieții dacă lucrezi la Facebook și ai știut despre așa ceva? Mai ales dacă s-ar afla mai târziu și ți-ai spune: „Frate, am văzut asta de atâtea ori. Aș fi putut spune ceva și nu am făcut-o. Cum te vei simți în legătură cu asta? Acesta este punctul meu de vedere, moralitatea mea. Trebuie să arăt cuiva ce se petrece pentru că, cel puțin, chiar dacă nu ar ieși nimic din asta și, din anumite motive, totul ar fi abandonat, tot aș crede că a meritat pentru că, cel puțin, am încercat să arăt cuiva toate aceste fapte”.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Potrivit unor avertizori din cadrul Facebook, gigantul tehnologic încearcă să cenzureze conținutul care exprimă reținerea față de vaccinuri pe platforma sa. 

Un raport recent al Project Veritas, citat de Fox News, prezintă un document intern care explică ce înseamnă „Vaccine Hesitancy Comment Demotion”, arătând că „obiectivul” este de a „reduce drastic expunerea utilizatorilor la ideea de ezitare în privința vaccinării”. 
 
Facebook nu doar că vă urmărește comentariile, dar le și ierarhizează în funcție de „periculozitate”

Un alt document scurs a vizat „Borderline Vaccine (BV) Framework”, care analizează modalitatea de clasificare a unui astfel de conținut cu un alt „obiectiv” exprimat sau de „identificare și ierarhizare a categoriilor de conținut care nu încalcă standardele comunității, dar care ar putea descuraja vaccinarea în anumite contexte, contribuind astfel la ezitarea în fața vaccinării sau la refuzul acesteia”, adăugând: „Le-am ierarhizat în funcție de prejudiciul potențial și de cantitatea de context necesară pentru a evalua prejudiciul”. 

„Facebook folosește clasificatori în algoritmii săi pentru a identifica un anumit tip de conținut... ei îl numesc „ezitarea față de vaccinuri”. Și, fără ca utilizatorul să știe, atribuie un scor acestor comentarii, care se numește 'VH Score', 'Vaccine Hesitancy Score', a declarat un angajat al Facebook pentru fondatorul Project Veritas, James O'Keefe. „Și apoi, pe baza acestui scor, algoritmii vor diminua vizibilitatea comentariului sau nu, în funcție de conținutul acestuia.”

Persoana din interior, care este descrisă de O'Keefe ca fiind „tehnician pentru centrele de date” ale Facebook, a dezvăluit că gigantul tehnologic a efectuat un „test” pe 1,5% din cei 3,8 miliarde de utilizatori ai săi, concentrându-se pe secțiunile de comentarii ale unor „pagini oficiale de sănătate”. „Încearcă să controleze acest conținut înainte ca el să ajungă măcar pe pagina ta, înainte ca tu să îl vezi”, i-a spus persoana din interior lui O'Keefe. 
 
Evaluările sunt împărțite în două categorii, una fiind „Alarmism și critici” și cealaltă „Descurajarea indirectă a vaccinării”, care include faptul de a lăuda refuzarea vaccinului și „poveștile șocante”, care pot descuraja alte persoane să se vaccineze. 

Algoritmul semnalează termeni-cheie din comentarii, stabilind dacă pot rămâne sau nu, permițând și „evaluatorilor” umani să ia o decizie în cazul în care algoritmul nu o poate face singur. 

O a doua persoană din interior, descrisă ca fiind un „inginer de echipamente pentru centrele de date”, a comparat acțiunile Facebook cu o relație „abuzivă” în cadrul căreia „nu i se permite soțului/soției să vorbească despre lucrurile care se petrec în căsnicia lor... și îi îngrădește dreptul la exprimare... ceea ce este condamnabil, în opinia mea”.

Ca răspuns la documentele scurse, Facebook a declarat pentru Project Veritas: „Am anunțat în mod proactiv această politică pe blogul companiei noastre și, de asemenea, am actualizat centrul nostru de asistență cu aceste informații”.