ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comitetul de Comerț al Senatului SUA a votat joi în unanimitate pentru a aproba trimiterea de citații directorilor executivi ai Twitter, Google Alphabet și Facebook pentru o audiere care ar putea avea loc înainte de alegeri cu privire la imunitatea de care se bucură companiile de internet în fața legii, informează Reuters.
 
Audierea va cuprinde decizia de reformare a secțiunii 230 din Legea privind  comunicațiile, care oferă companiilor tehnologice protecție împotriva răspunderii asupra conținutului postat de utilizatori.

Departamentul de Justiție a prezentat luna trecută un proiect de lege pentru reformarea imunității legale de care beneficiază companiile din sectorul internetului și urmează încercării din acest an a președintelui Donald Trump de a înăspri reglementările pentru giganții tehnologici, precum Google și Facebook, transmite Reuters.

Democrata Maria Cantwell, care s-a opus acestei măsuri săptămâna trecută, spunând că este împotriva utilizării puterii împotriva giganților tehnlogici, s-a răzgandit în cele din urmă și a votat pentru, declarând: "De fapt abia aștept să-i adresez domnului Zuckerberg întrebări suplimentare".

Comitetul, prezidat de senatorul republican Roger Wicker, a cerut inițial directorilor giganților tehnologoci să se prezinte pe 1 octombrie în mod voluntar. Joi, el a afirmat că „protecția generală a răspunderii” din Secțiunea 230 înăbușă diversitatea discursului politic pe internet.

Propunerea Departamentului de Justiție prevede în principal ca atunci când companiile ”distribuie în mod voit materiale ilegale sau moderează conținutul cu rea-credință, atunci Secțiunea 230 să nu le protejeze de consecințele acțiunilor lor”. Proiectul prevede o serie de reforme pentru a asigura transparența deciziilor companiilor de internet atunci când elimină conținut și stabilește situațiile când acestea ar trebui să răspundă opentru limbajul pe care îl modifică. De asemenea, sunt revizuite definițiile actuale din Secțiunea 230, cu un limbaj mai concret, care oferă recomandări mai multe pentru utilizatori și instanțe. Propunerea încurajează totodată platformele online să ia măsuri împotriva conținutului ilegal și cere mai multă claritate în privința măsurilor autorităților federale civile care aplică legea.

Donald Trump a făcut companiile tehnologice răspunzătoare pentru  înăbușirea vocilor conservatoare. Ca urmare, cererile pentru o reformă a Secțiunii 230 s-au intensificat înaintea alegerilor, dar există puține șanse ca aceasta să fie modificată de Congres în acest an.

Șefii executivi ai Google, Facebook, Apple Inc și Amazon.com Inc au depus, recent, mărturie în fața grupului antitrust al Comitetului Judiciar al Camerei Reprezentanților. 

Procurorul general William Barr a afirmat într-un comunicat că administrația cere ”Congresului să adopte reformele necesare Secțiunii 230 și să înceapă să tragă la răspundere companiile atât atunci când cenzurează discursul cât și atunci când facilitează în mod voit activitățile online ilegale”.

Sugestia pare să vină de la Donald Trump care este în război cu giganții internetului, după aceștia au început să cenzureze discursul conservator pe net și chiar și pe el.