ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România riscă să nu mai participe în acest an la Eurovision din cauza datoriilor acumulate în ultimii opt ani la European Broadcasting Union (EBU) de către Televiziunea Publică. Anunțul a fost făcut de TVR, intr-un comunicat al instituției remis sâmbătă AGERPRES.

"Reprezentanți ai European Broadcasting Union — cea mai mare asociație a televiziunilor publice din lume — au anunțat, deocamdată verbal, reprezentanții Televiziunii Române că, din cauza datoriilor acumulate în ultimii opt ani la EBU de către TVR, acest organism va trece la următorul prag de sancțiune. Astfel, România riscă să nu fie acceptată pe scena Eurovision și nici nu va primi, prin satelit, semnalul pentru a putea transmite această competiție", se arată în comunicatul TVR.

Potrivit sursei citate, TVR datorează EBU peste 10 milioane de euro, cele mai vechi datorii necesare de acoperit provenind din perioada 2011-2012.

"Până în acest moment, TVR a plătit datorii aferente anilor 2008 — 2012. Ultima plată a fost făcută în luna ianuarie, în valoare de 250.000 de euro, după care TVR a anunțat organizația internațională că nu mai are cum să susțină aceste plăți", precizează sursa citată.

În ceea ce privește concursul Eurovision, TVR precizează că a fost achitată în termen taxa de participare.

"Tocmai pentru a ne asigura de participarea și transmiterea competiției, în 2016 — pentru prima dată după mulți ani — TVR a achitat la termen (în martie) taxa de participare. Dar cu toate acestea se pare că datoriile acumulate au determinat boardul EBU să ia această decizie radicală. Înalții oficiali ai EBU au precizat că așteaptă un punct de vedere de la cei cărora li s-au adresat în ultimele luni (Parlament, Guvern, Ministerul de Finanțe) pentru că este datoria fiecărei țări să își poziționeze onorabil televiziunea publică, prin legi corecte și finanțări aduse la zi", se mai arată în comunicatul citat.

TVR informează că va continua toate demersurile pentru a putea participa la Eurovision și pentru a putea transmite evenimentul. În același timp, postul public de televiziune solicită instituțiilor statului contactate de EBU să sprijine demersul de plată și de garantare, amintind că urmează alte competiții majore — Campionatul European de Fotbal și Olimpiada de la Rio, din 2016 — pe care o televiziune îngropată în datorii și subfinanțată nu le va putea oferi publicului.

"TVR a depus ieri (vineri—n.r.) la Parlament raportul de activitate pe anul 2015 din care se vede un progres vizibil și o altă strategie de manageriere a banilor, dar care nu sunt suficiente pentru a se repara deficiențe de ani de zile și a se acoperi subfinanțarea începută agresiv după anul 2004", se mai arată în documentul citat. 

Concursul Eurovision se va desfășura, în 2016, la Stockholm, Suedia, în 10, 12 și 14 mai.

România ar urma să participe în a doua semifinală a concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveția, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel și Serbia.