ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică, că sunt procurori care au „carențe de comportament și morală” și că  „derapajele și abuzurile pe care le vedem” sunt cauzate de excesul de putere.
 
Președintele Senatului a vorbit la B1 despre evenimentele din ultimele zile din România, în contextul în care sesizarea sa, privind un conflict juridică comis de DNA prin anchetarea emiterii OUG 13, a fost admisă de Curtea Constituțională.

„Decizia Curții Constituționale nu a făcut decât să pună lucrurile într-un făgaș normal și pe mine acest lucru, sigur, nu pot să nu spun că mi-a dat o anumită satisfacție în sensul în care de doi ani de zile eu critic mereu abuzurile și excesele pe care le fac anumite instituții de forță, printre care cu precădere DNA.  În condițiile în care DNA a ajuns să ancheteze guvernul, lucru care cred că este unic în istoria sistemelor parlamentare democratic, ca procuratura să ancheteze modul în care guvernul elaborează actele normative, așa ceva nu s-a văzut nicăieri. 

Lucrul acesta nu a făcut decât să îmi dea un element suplimentar în convingerea pe care o am că DNA este o instituție complet deraiată, care nu înțelegere sensul funcționării democratice a celor trei instituții fundamentale în stat și își arogă puteri pe care nu le are din punct de vedere constituțional”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

România să fie o țară liberă și democratică, în care cetățenii să fie apărați de instituțiile statului și nu să fie terorizați sau abuzați așa cum am văzut în ultima vreme. Apar la suprafață lucruri extrem de grave, pe care cei care stau să manifesteze nu le văd. Procurori care procedează  ca și cum țara ar fi a lor și pentru ei nu există lege, nu există nimic, nu există decât bunul plac. Avem cazul de la Prahova, avem cazul de la Constanța, avem după aceea un lucru foarte grav, protocoalele secrete dintre DNA și SRI, care au fost recunoscute de directorul SRI. (...) Doamna Kovesi ne minte în față și ne spune că aceste protocoale nu au existat”, a declarat președintele Senatului, duminică, la B1 Tv.

Tăriceanu a criticat modul în care unii dintre procurori își desfășoară activitatea, acuzând un ”exces de putere”.

„DNA este o instituție scăpată de sub orice control civil. Procurorii, după cum vedem, nu sunt niște sfinți care vin să aplice legea. Sunt unii care au niște carențe de comportament, de judecată, de morală, grave de tot. Cum putem să avem încredere oarbă în aceste instituții. Derapajele și abuzurile pe care le vedem sunt tocmai rezultatul unui fenomen pe care l-am semnalat și pe care unii nu vor să îl înțeleagă. O să-l înțeleagă atunci când vor fi ei înșiși victimile abuzurilor. Este vorba de excesul de putere, este vorba de o corupție pe care ți-o dă puterea nelimitată”, a mai spus Tăriceanu.