ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, la Roma, la Conferința extraordinară a șefilor Parlamentelor țărilor UE, că este „crucial” pentru Uniunea Europeană să existe o egalitate deplină între statele membre.

Tăriceanu a declarat, în cadrul reuniunii președinților parlamentelor europene, care a avut loc joi și vineri la Roma, că procesul de extindere a Uniunii Europene nu a produs rezultatele scontate pentru unele țări, printre care și România, aducând drept argumente refuzul admiterii țării noastre în spațiul Schengen și instituirea Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul justiției.

„Cu toate că extinderea Europei este un fapt împlinit, pentru o serie de țări, printre care și a mea, rezultatul nu corespunde cu exactitate așteptărilor. Astfel, o serie de aspecte precum refuzul de integrare în Spațiul Schengen sau impunerea unui mecanism de cooperare și verificare în domeniul justiției par să pună sub semnul întrebării în mod unilateral vocația europeană a României. Astfel, ne confruntăm deja cu experiența unei Uniuni cu mai multe viteze, sau cel puțin cu mai multe clase”, a spus Tăriceanu.

„La acest nivel cred că trebuie să ne raportăm la gândirea părinților fondatori pe care îi celebrăm astăzi. Robert Schumann, Alcide De Gasperi și Konrad Adenauer au ales să pună bazele unei comunități. Ei au conceput comunități cu scopuri diferite, conduse însă în același mod, prin deliberare, consens și partajare a responsabilităților, ca alternativă la mecanica rece a totalitarismului birocratic și a tiraniei incontrolabile a majorității”, a mai spus Călin Popescu-Tăriceanu.

În cadrul conferinței s-a discutat despre Cartea Albă privind viitorul Europei lansată de președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker. În principal, țările din centru și est au accentuat faptul că scenariul Europa cu mai multe viteze ar însemna mai puțină Europa, informează Agerpres.