ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vlad Voiculescu, actualmente membru PLUS și până mai ieri aspirant la fotoliul de primar al Capitalei, a confirmat, marți, că tatăl său, Vasile Iulian Voiculescu, a colaborat cu organul represiv al regimului comunist din România, Securitatea. El susține că nu a avut niciun avantaj material de pe urma activității tatălui său în slujba Securității și  trage concluzia că „nimeni nu e perfect”, potrivit B1.ro.

„De câteva zile, pe câteva grupuri de whatsapp umblă un document. Este o decizie a unei instanțe de judecată care constată calitatea de colaborator al Securității a tatălui meu. E din 2014 si a fost mereu disponibila pe net. Probabil că o păstrau pentru mai târziu, dar acum că a apucat să circule, va apărea probabil în câteva minute pe wall-ul dumneavoastră cu titlul «ȘOC», «DEZASTRU» sau ceva în genul ăsta.
(...) Taică-miu nu e perfect și sigur a făcut greșeli. Nu vreau să comentez în niciun fel decizia respectivă. Taică-miu a ieșit în stradă în 1989 și a avut un certificat de revoluționar (o prostie, dacă mă întrebați pe mine, dar asta e altă poveste - și nu îl mai are astăzi). Nu comentez pentru că aș fi tentat să minimizez faptele - știindu-l pe taică-miu și știindu-i pe o bună parte dintre cei despre care se face vorbire acolo - și să pun lucrurile în contextul vieții tatălui meu, atât cât îl cunosc, cu bune și cu rele. Știu însă că tot în acele vremuri au fost mulți oameni care nu au acceptat să facă niciun compromis, niciodată. Oameni care au refuzat orice colaborare cu organele securității, indiferent de consecințe. Mă înclin în fața lor. Nu știu dacă eu aș fi avut această tărie în acele vremuri, deși sigur, mi-ar plăcea să cred că aș fi avut-o”, a scris Vlad Voiculescu, marți, pe Facebook.

Declarația sa vine în contextul în care site-ul Bugetul.ro a publicat o decizie a Curții de Apel București, care confirmă că tatăl lui Vlad Voiculescu a colaborat cu Securitatea, sub numele de cod „Victor”. La dosarul întocmit de CNSAS împotriva tatălui lui Vlad Voiculescu apar două note informative.

Prima e din 1.07.1982, pe când avea 26 de ani și era profesor. El l-a turnat pe un membru al formației corale „Cântarea Brănișteană”, pentru că a ascultat „emisiunile religioase transmise în zilele de Paști la postul de radio Europa Liberă”.O altă notă informativă furnizată de Vasile Voiculescu Securității a vizat o persoană care a spus un banc pe temă politică. 

„Prin acel banc, respectivul „a ironizat unele persoane din conducerea de partid și de stat”, se arată în nota informativă, semnată de „Victor”, la 26.01.1984.

Reamintim că în 2019 istoricul Marius Oprea dezvăluia că „eminența cenușie" din spatele PLUS, unul din fondatorii partidului, Adrian Iordache, este fiul unui anchetator al Securității, fostul maior de la Directia de cercetari penale, Alexandru Iordache.