ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ninsoarea și viscolul au făcut ravagii în orașul Iași. Din păcate, relatează presa locală, vântul a culcat la pământ zeci de arbori, printre care și simbolul orașului Iași, Teiul lui Eminescu din Copou, care a fost afectat, potrivit BZI.

Din cauza greutății zăpezii, mai multe crengi ale vestitului copac s-au rupt.

Primarul orașului, Mihai Chirica a declarat că problema este destul de gravă cu Teiul lui Eminescu.

„Așa cum e lesne de văzut peste tot, codul portocaliu lasă urmări în tot municipiul Iași și peste tot pe unde a trecut. A nins continuu toată, noaptea grosimea strat zăpada, mai ales în zonele Bucium și Copou, a depășit 25 cm cu densitate mare, asta înseamnă 25-30 L/mp și a provocat și urmări datorită vântului în special și a volumului mare de zăpada care s-a așezat peste arbori. Au avut loc sute de căderi de arbori, dacă îi numărăm și pe cei mărunți putem vorbi de mii. S-a acționat toată noaptea, se acționează și acum, iar la stradă au fost scoase peste 70 de utilaje de intervenție. Am observat și o problemă gravă cu Teiul lui Eminescu. Am făcut evaluări împreună cu inspectorii de la Agenția de Protecție a Mediului și o să facem o scurtă intervenție de corectare a coroanei pentru a nu se duce efectiv mai jos spre tulpină”, a explicat Mihai Chirica, primarul Iașului. 

Teiul lui Eminescu este unul dintre cei mai importanți arbori monument de pe teritoriul României, fiind vizitat anual de sute de turiștii iubitori de poezie.

Teiul lui Eminescu, care se află pe locul 7 în clasamentul celor mai bătrâni arbori din județ, a fost plantat în 1556, potrivit unei datări făcute în cursul anului trecut de Agenția de Protecția Mediului, în timpul domniei lui Alexandru Lăpușneanu. Sub acest copac Mihai Eminescu obișnuia să mediteze atunci când se afla la Iași și i-a inspirat multe din creațiile literare. Tot el l-a inspirat pe Eminescu să scrie poeziile „Povestea teiului”, „Floare de tei” sau "Făt Frumos din tei".

În județul Iași sunt 160 de arbori seculari, cel mai bătrân fiind un tei care de 674 ani se află în curtea Mănăstirii Bârnova, notează Agerpres.