ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat marți că nu a semnat niciun protocol cu Ambasada Rusiei. 

Afirmația lui Meleșcanu vine după ce, într-un interviu pentru agenția TASS, ambasadorul Rusiei la Bucutrești a vorbit despre intensificarea cooperării din România și Rusia și o posibilă semnare a trei documente: noul Program de cooperare în domeniul culturii, educației, mass-media, sportului, tineretului și turismului, un nou Protocol de cooperare în domeniul învățământului pe perioada 2017-2022, între Ministerul Educației și Științei din Federația Rusă și Ministerul Educației și Cercetării Științifice din România, precum și Protocolul privind desfășurarea unui concurs comun de proiecte de cercetare științifică între aceleași ministere.

„Nu am semnat niciun protocol cu Ambasada Rusiei. (...) Este vorba de ideile, temele pe care Ambasada Rusiei ar dori să le aibă în vedere în perioada următoare", a afirmat Meleșcanu. Șeful diplomației române a precizat că la întâlnirea pe care a avut-o săptămâna trecută cu ambasadorul Valeri Kuzmin, nu au fost aduse în discuție protocoale. 

„Nu s-au discutat protocoale. Sunt teme pe care ambasadorul Rusiei le consideră posibile teme pentru viitor. (...) Ei vorbesc generic de teme pe care ar trebui să le avem în atenție", a precizat Meleșcanu. 

Pe 13 ianuarie, MAE anunța că ministrul Teodor Meleșcanu l-a primit pe ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, cu care a vorbit despre o „abordare pragmatică" a relațiilor bilaterale, dar și despre necesitatea evitării "unei retorici inadecvate în declarațiile publice". 

Potrivit MAE, Meleșcanu a subliniat „importanța unei abordări pragmatice în relațiile bilaterale, exprimând deschiderea părții române pentru dialog". 

Ministrul a evocat "necesitatea evitării unei retorici inadecvate în declarațiile publice și focalizarea eforturilor către dialogul direct", preciza MAE. 

"În acest sens, a accentuat că angajamentele și pozițiile României în plan extern, în special cele legate de apartenența țării noastre la comunitatea de valori europene și euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societății românești", informa Ministerul de Externe. 

În 14 februarie, pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București a fost menționată întrevederea Meleșcanu-Kuzmin, precizându-se că "s-a discutat despre starea actuală și perspectivele dezvoltării relațiilor ruso-române în diferite domenii", informează Agerpres.