ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Apel la decență:despre cele trei milioane de 'proști'. Astfel își intitulează teologul Radu Preda un articol în replică la comentariile ironice și jignirile aduse celor trei milioane de români care au semnat în favoarea modificării Constituției pentru protejarea Familiei.

Reacția teologului Radu Preda vine în urma textului "Trei milioane de proști", semnat de scriitorul Florin Iaru, în care se spune că milioanele de români care au semnat scrisoarea pentru modificarea Constituției sunt "proști", "ipocriți", iar acțiunea lor este o "nerozie".

Președinte IICMER consideră că aplicarea cu evidentă și consecventă rea credință a unor ștampile verbale întărește impresia de țară bolnavă, neguvernabilă, iar etichetarea celor trei milioane de români drept "proști" duce cu gândul la o trăsătură a gândirii totalitare roșii: înfierarea celui de altă părere.

"Un autor de pe pagina virtuală de la Adevărul pe care o împărțim afirmă, textual, că cele trei milioane de semnături în favoarea definirii cuplului de la baza familiei ca fiind cel format din bărbat și femeie aparțin unor „proști".
Nu am să intru aici în logica argumentației petiției înaintate Parlamentului. Ceea ce îmi reține atenția este altceva: cum am semnalat deja într-un text anterior, asistăm relativ neputincioși la otrăvirea spațiului public prin folosirea unor etichete deplasate. Iată, trei milioane de români sunt „proști", dacă nu „ipocriți", cum afirmă alt autor, așa cum milioane de alți români care au votat în diaspora erau, la vremea lor, cetățeni de mâna a doua, ca să nu mai amintim de „proștii" care au votat un referendum validat, dar nici până acum pus în practică", scrie Radu Preda. 

În continuare, acesta spune că " Vorba precede fapta, așa cum ideologia justifică teroarea. Una dintre trăsăturile gândirii totalitare roșii era înfierarea celui de altă părere. Practica o găsim în toate documentele epocii: cine nu pactiza cu comuniștii ajunși la putere exclusiv prin forță și fraudă, era acuzat ca fiind „legionar", „fascist", „imperialist", „spion", „decadent", „burghez", „criminal", „dușman al poporului", „element periculos", „sabotor" etc. Toate aceste etichete au justificat condamnări la moarte sau la temniță. Calomnia ca instrument juridic. Revenind în actualitate, aplicarea cu evidentă și consecventă rea credință a unor ștampile verbale întărește impresia de țară bolnavă, neguvernabilă, în care bătăliile sunt crunte, fără menajamente, toată suflarea, fără rest, fiind într-o tabară sau alta".

Articolul integral poate fi citit AICI.