ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele PISA pe anul trecut. Scorul obținut este în scădere față de ultimele două testări la care România a participat, la toate cele trei domenii testate: citire, matematică și științe, potrivit raportului publicat de  directoratul pentru Educație al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, care măsoară performanțele sistemelor de învățământ. 

Potrivit raportului, România a obținut la capitolul Citire un scor de 428 de puncte, în scădere cu 6 puncte față de testarea din 2015 și cu 10 puncte mai puțin decât în 2012.
De altfel, procentul de analfabetism funcțional este de 44%, în medie, în creștere față de 2015. Aceasta înseamnă concret că mulți elevi pot citi un text fără însă să înțeleagă sensul acestuia. Raportul OECD arată că restul de 59% dintre elevii din Romania au atins nivelul 2 la citire, pe lânga o medie de 77% la nivelul OECD, aceasta însemnând că pot discerne o parte din informațiile funizate de un text.
 
 Cea mai mare scădere este însă la Matematică : este vorba despre 14 puncte pierdute de România față de PISA 2015 și 15 puncte față de PISA 2012. Rezultatele PISA 2018 pentru Științe sunt și ele mai slabe, diferența față de cele de la PISA 2015 fiind de 9 puncte, iar față de 2012 – de 12 puncte. În 2018 România a participat la Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
 
Asta a însemnat că elevii de 15 ani au dat în luna aprilie a anului trecut un test de două ore, pe hârtie, la fel ca în alte 7 state. Celalte 72 de țări care au participat la PISA 2018 au susținut testul pe calculator, potrivit informațiilor obținute de Edupedu.ro.
 
Apoi elevii au completat și un chestionar de 30-45 de minute, la fel și profesorii. Eșantionarea a fost făcută științific, participând la teste peste 5 mii de elevi de din clasele a VII-a, a VIII-a și majoritatea din clasa a IX-a, din peste 180 de școli.

Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor (PISA) arată nivelul de performanță al elevilor de 15-16 ani la citire, matematică și știință. Testarea PISA se efectuează o dată la trei ani. 

Pentru participarea la evaluarea PISA din 2018, aproximativ 5.000 de elevi din România, de 15 ani, au dat în aprilie anul trecut un test scris de două ore.