ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Evenimentele din ultimele săptămâni de la Chișinău, care au culminat cu protestele violente de miercuri seară, ridică o serie de întrebări in contextul geopolitic actual. Și dacă nu cumva în spatele acestor proteste stau forțe străine.

Despre scopul real al protestelor, dar și despre participanții la revolta de miercuri și forțele care stau în spatele lor scrie Lulea Marius Dorin, lider al platformei unioniste Acțiunea 2012 într-un editorial pe adevarul.ro.  Acesta consideră că scopul real al majorității este o viață mai bună, iar scopul celor "care ghidează populația din umbră este destabilizarea Republicii Moldova, alegeri anticipate și venirea forțelor pro-ruse".

"Cine sunt participanții? Vrem, nu vrem, marea majoritate a participanților la proteste sunt cetățeni simpli ai Republicii Moldova: pro-ruși, moldoveniști sau unioniști. Cei din stradă sunt oameni simpli nemulțumiți, nu sunt omuleți verzi aduși de Moscova. Ce doresc aceștia? Un stat normal, un stat care să le ofere drepturi, garanții și bunăstare. (...)Tot dovadă stă faptul că deși au furat 1 miliard de euro, partidele pro-europene au reușit să obțină majoritatea, numai pentru simplul fapt că cetățenii au preferat pe aceștia în locul forțelor pro-ruse. Dar criza s-a acutizat și atunci pro-europenii practic forțează și împing cetățenii să voteze cu forțele pro-ruse", scrie Lulea Marius Dorin.
 
Acesta consideră, de asemenea, că, în acest moment, rolul României, prin liderii săi, este unul crucial. Pentru că, dacă Iohannis nu va mișca un deget pentru începerea negocierilor pentru Unire, va rămâne în istorie ca președintele care a dat, încă o dată, Basarabia, pe mâna Rusiei.

"Dacă România nu vine cu o propunere clară și oficială legată de începerea negocierilor pentru Unire, binențeles pe baza unui referendum, este o problemă de luni până se va închide granița pe Prut. Acesta va fi un eșec imens al președintelui Klaus Johannis, cel care va rămâne în istorie ca președintele ce a dat din nou Rusiei pe românii basarabeni. Rusia va veni și vom asista la un regim ce va anula orice relație cu România și milioanele investite de români și statul român se vor duce pe apa sâmbetei. La Chișinău asistăm la eșecul geopolitic al României de a stabiliza regiunea", consideră Lulea Marius Dorin.