ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul defrișărilor ilegale din România a depășit granițele țării. Jurnaliștii de la The Guardian realatează pe larg subiectul. 

Într-un articol publicat miercuri, ziarul britanic incriminează firma austriacă Holzindustrie Schweighofer de dezastrul din pădurile din Carpați. Schweighofer, compania care se ocupă de prelucrarea lemnului, este cea care alimentează magazinele de profil din Europa cu lemn românesc provenit din defrișări ilegale, conform B1.ro.

Agenția de investigații de Mediu (EIA) a investigat cazul timp de doi ani. ONG –ul a prezentat în mai multe rânduri înregistrări care arată clar că Holzindustrie Schweighofer negociază cumpărarea de cherestea ilegală de la investigatori sub acoperire. Totodată, în depozitele companiei au fost găsiți bușteni nemarcați, ceea ce contravine legislației românești.

Oficialii Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din România,  le-au spus jurnaliștilor britanici că nu au confirmat niciodată proveniența ilegală a lemnului pe care îl comercializează, şi au negat să buşteni nemarcaţi au intrat prin punctele sale de colectare sau în gatere.

Compania mai precizează că susţine defrişările sustenabile şi că pădurile sale sunt certificare de organismele internaţionale.

Agenția de investigații de Mediu îi contrazice. Investigatorii susțin că au probecare arată contrariul.