ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Frans Timmermans din 2022 îl contrazice pe Frans Timmermans din 2021 și afirmă că energia generată prin arderea cărbunelui, care ar fi trebuit abandonată pentru „ambițioasele planuri” ale agendei ecologiste, va putea fi folosită în continuare de statele membre ca o alternativă la importul de gaze din Rusia, pe fondul războiului ruso-ucrainean, dar și a războiului economic est-vest, soldat cu sancțiuni și constrângeri de ambele părți. Statele membre U.E. ar putea „rămâne mai mult timp cu cărbunele” înainte de a trece la sursele de energie regenerabilă pentru a evita dependența de gaz, a dezvăluit Frans Timmermans.

Responsabilul pentru Green Deal al U.E. a declarat că țările care intenționează să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc ar putea face acest lucru ca o derogare de la obiectivele U.E. în materie de agendă ecologistă.

„Nu există tabuuri în această situație”, a declarat joi Frans Timmermans la emisiunea Today de la BBC Radio 4, potrivit Politico.eu.

U.E. și multe dintre statele sale membre au susținut cu tărie gazele naturale ca o piatră de hotar în încercarea de a reduce utilizarea cărbunelui, cel mai poluant combustibil fosil, și de a se îndrepta către sursele regenerabile de energie. Cu doar o lună în urmă, spre marea nemulțumire a militanților ecologiști, Comisia Europeană a definit gazul ca fiind o investiție durabilă.

„Lucrurile s-au schimbat. Adică, istoria a luat o întorsătură foarte bruscă acum o săptămână și trebuie să ne împăcăm cu această schimbare istorică”, a declarat Timmermans.

„Polonia și alte câteva țări au avut planuri de a face tranziția de la cărbune, apoi de a folosi temporar gazele naturale și apoi de a trece la surse regenerabile. Dacă ar rămâne mai mult timp cu cărbunele, dar apoi ar trece imediat la surse regenerabile, ar putea fi în continuare în parametrii pe care i-am stabilit pentru politica noastră climatică”, a spus el.

Mai mult de o treime din gazul european provine din Rusia. Timmermans a declarat că UE trebuie „să se debaraseze de această dependență... mult mai repede decât am anticipat”.

În acest scop, U.E. va prezenta săptămâna viitoare un pachet de măsuri menite să amortizeze impactul pe termen scurt al unei întreruperi a aprovizionării cu gaz rusesc și să accelereze tranziția către renunțarea totală la combustibilii fosili.

Joi, Agenția Internațională a Energiei a publicat o analiză potrivit căreia Europa ar putea reduce importurile de gaze naturale rusești cu mai mult de o treime într-un an. O „opțiune pe termen scurt” ar fi trecerea de la energia pe bază de gaz la „utilizarea sporită a parcului european de centrale pe cărbune sau prin utilizarea de combustibili alternativi, cum ar fi petrolul, în centralele electrice existente pe bază de gaz”, se arată în raport. Dar agenția nu a recomandat această abordare, deoarece aceasta ar presupune „compromisuri semnificative”.

Unele țări au deja în vedere o revenire la cărbune
 
Premierul Italiei, Mario Draghi, a declarat săptămâna trecută în fața parlamentarilor că „ar putea fi necesară redeschiderea centralelor electrice pe cărbune pentru a suplini eventualele deficiențe pe termen scurt”, ca urmare a agresiunii rusești din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Poloniei a declarat că situația este „prea dinamică în acest moment” pentru a anticipa răspunsul politic pe termen lung. Însă ministrul Energiei, Anna Moskwa, a declarat pentru Politico.eu la începutul acestei săptămâni că UE ar trebui să-și „de-rusifice” sectorul energetic.
 
Și totuși, furați de vraja „apocalipsei atomice”, să nu uităm de „apocalipsa climatică”!

Timmermans a declarat că, deși unele țări ar putea căuta să ardă cărbune acum, răspunsul nu ar trebui „să încetinească tranziția noastră către energiile regenerabile, pentru că de asta avem nevoie pentru a evita celălalt pericol mortal cu care ne confruntăm, și anume criza climatică”.

El a dat exemplul Germaniei, care elaborează planuri pentru a-și spori considerabil obiectivele în materie de energie regenerabilă. Duminică, ministrul pentru climă și economie, Robert Habeck, nu a exclus posibilitatea de a amâna eliminarea treptată a cărbunelui și a energiei nucleare din țară, declarând la televiziunea publică germană că nu există „nici un tabu” în direcția aceasta.
 
Va renunța România la „tabuuri” precum Germania? 

Guvernul României a decis la finele anului 2021 închiderea termocentralei pe cărbune „Mintia” din județul Hunedoara pentru a se alinia politicii ecologiste a U.E., în ciuda sărăcirii populației și a creșterii prețurilor la facturi. Rămâne de văzut acum dacă va aplica „modelul” Germaniei în sens invers, debarasându-se de „tabuuri” și redeschizându-și centralele pe cărbune, sau va importa energie la fel de poluantă din statele occidentale la prețuri mult mai mari, împovărându-și suplimentar consumatorii casnici.