ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au stabilit, miercuri, definitiv, că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei Securități a regimului comunist, respingând recursul fostului președinte al republicii împotriva deciziei Curții de Apel București (CAB) care stabilea același lucru, informează Știri pe Surse. Consecința imediată este că turnătorul dovedit își va pierde beneficiile pe care le au toți foștii președinți postdecembriști, printre care indemnizația lunară, locuința de protocol și mașină gratuită, protecția asigurată de SPP. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu persoanele publice și instituțiile care au mințit cu bună știință în toți acești ani, acuzând drept „știri false” informațiile privind statutul lui „Petrov” de colaborator al fostei Securități, ajutându-l astfel să acceadă în funcții importante, inclusiv să dețină un fotoliu în Parlamentul U.E.

„Admite excepția inadmisibilității invocată din oficiu. Respinge, ca fiind inadmisibil, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoș Marian, împotriva Sentinței civile nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București - Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal.

Respinge, ca fiind nefondat, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoș Marian împotriva Încheierii de amânare a pronunțării, din data de 05 septembrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București - Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal.

Respinge, ca fiind inadmisibilă excepția de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian.

Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul - pârât Băsescu Traian împotriva Sentinței nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București - Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal.

Admite cererea de intervenție accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 23 martie 2022”, se arată în decizia de miercuri a instanței supreme.

În septembrie 2019, Curtea de Apel București a constatat statutul lui Traian Băsescu de colaborator al Securității comuniste (către care trimitea rapoarte sub numele conspirativ de „Petrov”). Curtea de Apel a stabilit că:

- „Notele informative date de Băsescu se circumscriu unor teme clasice de poliție politică, specifice Securității, fiind vizate exclusiv chestiuni care țin de viața privată sau de dreptul la liberă circulație al persoanelor”

- „Băsescu a denunțat activități sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informațiilor a vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”

- „Băsescu, mai mult decât să prezinte faptele, le-a interpretat, afirmând că «am înțeles că D.C. ar fi dispus, în cazul în care ar reuși să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămână acolo».”

- „Prin furnizarea acestor informații, Băsescu a conștientizat că asupra persoanelor la care s-a referit în relatările sale se pot lua măsuri de urmărire și verificare, cu încălcarea dreptului la viață privată și a dreptului la liberă circulație și, prin urmare, a vizat această consecință.”

- „Ne aflăm în prezența unei îngrădiri efective a drepturilor cetățenești, având în vedere măsurile dispuse pe marginea informațiilor transmise de Băsescu”.

- „În consecință, nesocotind interesele celor denunțați, Băsescu a vizat îngrădirea dreptului la viață privată în privința acestora, atât timp cât a acceptat că persoanele denunțate puteau să facă obiectul unor investigații suplimentare ale Securității, ca rezultat al denunțurilor sale.”
 
Traian Băsescu rămâne fără beneficiile pe viață asigurate prin lege foștilor președinți ai republicii, după ce ÎCCJ a decis definitiv miercuri că acesta a colaborat cu fosta Securitate comunistă. Printre beneficiile pe care le pierde Băsescu se numără o indemnizație lunară, o locuință de protocol gratuită și protecția SPP, scrie Știri pe Surse

Parlamentul României a adoptat la finele anului 2021 o lege care prevede ca drepturile acordate persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român să fie retrase în cazul în care se dovedește că acestea au avut rolul de lucrător sau colaborator al fostei Securități.

Ex-președinții republicii postdecembriste se bucură pe viață de următoarele beneficii, plătite din bani publici:

a) folosință gratuita a unei locuințe de protocol, cu destinația de reședință, care cuprinde și un spațiu cu destinația de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar;

b) o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată Președintelui României în exercițiu; (5.700 de lei pe lună, la nivelul anului 2014 - n.r.)

c) pază și protecție, precum și folosință gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecție și Pază (SPP).

Apărarea lui „Petrov”: Nu știam că mă cheamă „Petrov”!

Potrivit CNSAS, Băsescu dădea informații la Securitate despre comportamentul, atitudinea și poziția colegilor săi de facultate față de regimul comunist și semna note cu numele conspirativ „Petrov”.

În timpul procesului, Traian Băsescu a spus: „Nu am știut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus și un nume conspirativ. (...) Nu am știut că Contrainformațiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naționale”.
 
Reacția după aflarea deciziei ÎCCJ: Ne vedem la CEDO!
 
Traian Băsescu a comentat miercuri pe Facebook spunând că se abține să facă declarații după aflarea deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar că va încerca să se apere în continuare la Curtea Europeană pentri Drepturile Omului (CEDO), în speranța că va obține o hotărâre diferită de cea a instanței naționale supreme:

„Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul intregului proces.
Voi face demersurile legale la CEDO”, a scris Traian Băsescu, miercuri, pe Facebook