ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul a aprobat, în ședința de joi, o Hotărâre care prevede, printre altele, că pot fi interzise exporturile de energie electrică în situații de criză, în perioada 16 ianuarie - 15 februarie 2017, informează Ministerul Energiei.

Potrivit unui comunicat, ministrul Energiei, Toma Petcu, a prezentat joi, în ședința Executivului, o analiză privind funcționarea Sistemului Energetic Național (SEN), ca urmare a parcurgerii a șase zile de vârf de iarnă, marcate de consumuri istorice de gaze naturale și de energie electrică. În analiză prezentată, ministrul a făcut referiri inclusiv la date privind starea Sistemului Energetic Național, prognozele meteorologice și evoluția stocurilor de combustibil.

"În data de 11 ianuarie 2017, operatorul de transport și de sistem, Transelectrica, a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și ANRE cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea SEN, motivată de: prognozele meteorologilor, care indică un nou interval de vreme severă în perioada imediat următoare (17 - 20 ianuarie 2017); deficitul de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, debitul acesteia atingând un minim fără precedent în ultimii ani (circa 1.800 mc/s); scăderea rezervelor de apă din marile acumulări hidroenergetice ca urmare a utilizării acestora la echilibrarea sistemului; deficitul semnificativ de energie electrică din zona de sud-est a Europei pe fondul valului de frig care a cuprins regiunea încă din 6 ianuarie 2017; consumurile mari de gaze naturale (medii de 70 de milioane de mc/zi), dar și de energie electrică (de peste 9.500 MW la vârfurile de consum începând cu ziua de luni, 9 ianuarie 2017, și cu un maxim de 9.730 MW în data de 10 ianuarie 2017, în intervalul 18:00 - 19:00); afectarea surselor de energie electrică produsă din surse regenerabile, în mod deosebit parcurile eoliene; aprovizionarea îngreunată a centralelor din cauza transportului dificil al cărbunelui; impactul defecțiunilor asupra capacității de producție a unor grupuri energetice", spun reprezentanții ministerului.

În acest context, în conformitate cu Legea Energiei, ministerul de resort este obligat să dea curs notificării operatorului de transport și sistem. Astfel, Ministerele Energiei și Economiei, în calitate de co-inițiatori, au elaborat Hotărârea de Guvern privind adoptarea unor măsuri de siguranță pe piața de energie electrică, aprobată în ședința de joi, transmite Agerpres.

Hotărârea este o măsură preventivă și temporară care poate fi aplicată doar în condițiile apariției unei situații de criză pe piața de energie în perioada următoare (16 ianuarie - 15 februarie 2017) și doar dacă este amenințată siguranța populației ori a Sistemului Electroenergetic, se mai arată în comunicat.

"Experiența ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale și energie electrică ne obligă să nu trecem ușor peste acest episod și să gândim soluții pentru eventuale situații similare, poate chiar mai grave. Hotărârea de astăzi poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadrul legal, la care să apelăm doar atunci când populația și integritatea sistemului ar putea fi în pericol. Orice țară care își respectă populația poziționează siguranța acesteia înaintea oricărei marje de profit. Adoptarea Hotărârii nu înseamnă deloc aplicarea imediată a acesteia, ci un plan B la care putem apela în cazul în care situația o cere", a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei, citat în comunicat.

Astfel, prin Hotărâre a fost creat cadrul prin care Transelectrica, în calitate de operator de transport și de sistem în domeniul energiei electrice, poate pune în aplicare, doar în cazul unei situații de criză, măsuri graduale de siguranță, în funcție de nivelul amenințării.

Printre acestea se află trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură) pentru siguranță funcționarii atât a rețelei de transport de energiei electrică, cât și a rețelei de transport a gazelor naturale. Măsura s-ar aplica strict în situația în care România ar înregistra un deficit de gaze naturale.

O altă măsură care va putea fi luată este reducerea sau anularea capacității disponibile de interconexiune pe direcția de export. Această măsură s-ar aplica în situația în care, deși există capacitate disponibilă la export, resursele ar fi limitate și ar risca să nu poată asigura necesitățile de consum ale populației. Această măsură nu ar afecta programele de schimb anterioare ale operatorilor economici, ci ar împiedica apariția de exporturi suplimentare față de acestea.

Totodată, se va putea recurge la reducerea sau anularea schimburilor notificate pe direcția de export. Măsura este menită să protejeze populația de riscul întreruperii alimentării cu energie electrică și ar presupune intervenția operatorului de transport și sistem asupra tranzacțiilor angajate de energie electrică la export.

O altă măsură la care s-ar putea apela este limitarea în tranșe a consumului de energie electrică. Limitarea nu ar afecta populația, aceasta fiind aplicată doar în zona industrială prin restricționarea consumului la o putere minimă tehnologică.

"Hotărârea a fost adoptată în baza Legii 123/2012, art. 24, care transpune în legislația românească Directiva Europeană 2009/72/CE. Articolul 42 din Directivă prevede că, în cazul unei crize subite pe piața energiei, care poate amenința siguranța sau securitatea persoanelor, aparatelor, instalațiilor și integritatea sistemului, un stat membru poate lua temporar măsurile de salvgardare necesare", se precizează în comunicat.