ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generalul Mark Milley, șeful Statului Major, a ținut o ședință secretă la Pentagon în care a instruit personalul să ignore ordinele date de președintele Donald Trump la scurt timp după 6 ianuarie, potrivit reporterului Bob Woodward, autorul celebrei investigații despre afacerea Watergate, care a dus la o criză politică majoră, culminând cu demisia președintelui Statelor Unite, Richard Nixon. Noua sa carte - PERICOL - dezvăluie, de asemenea, că Milley s-a  înțeles pe la spatele lui Trump cu un general comunist chinez, arată National File și Daily Mail. Aceasta este TRĂDARE, a afirmat ieri Donald Trump, președintele detronat al Americii.

Bob Woodward dezvăluie în noua sa carte „Pericol”  că generalul Mark Milley a organizat o întâlnire secretă la Pentagon pe la spatele președintelui Donald Trump, unde și-a instruit personalul să ignore ordinele date de președinte la câteva zile după evenimentele din 6 ianuarie, de la Capitoliu. 

Scopul întâlnirii s-a axat pe convingerea lui Milley că președintele Trump va ordona folosirea armelor nucleare spre sfârșitul mandatului său.

CNN a relatat că Milley "a convocat o întâlnire secretă în biroul său de la Pentagon pe 8 ianuarie pentru a revizui procesul de acțiune militară, inclusiv lansarea de arme nucleare. [...] Milley i-a instruit să nu primească ordine de la nimeni decât dacă el era implicat". 
 
"Nu știi niciodată care este punctul de declanșare al unui președinte", i-ar fi spus Milley personalului său. "Indiferent ce ți se spune, faci procedura. Faceți procesul. Iar eu fac parte din această procedură", a spus Milley. "Ați înțeles?" Personalul său superior a răspuns: "Da, domnule".

Cartea dezvăluie, de asemenea, că Milley s-a înțeles în secret cu un general comunist chinez de rang înalt în zilele care au urmat zilei de 6 ianuarie, pe la spatele președintelui Trump. "Generale Li, vreau să vă asigur că guvernul american este stabil", a spus Milley, potrivit transcrierii, "și că totul va fi bine".

Iată cum a comentat Trump incidentul: „Dacă este adevărat - ceea ce este greu de crezut că ar fi sunat China și ar fi făcut aceste lucruri și ar fi fost dispus să îi sfătuiască cu privire la un atac sau înainte de un atac - asta este trădare”, a declarat Trump în timpul unui interviu cu Sean Spicer la Newsmax TV.

În cadrul unei convorbiri, Milley a fost surprins spunând că va folosi canale secundare pentru a-și alerta omologul(China) dacă un atac ar fi iminent. 

Aceasta este o declarație de trădare și nu vă pot spune câți oameni au sunat în legătură cu asta”. 

Trump l-a numit pe Milley în cea mai înaltă funcție militară în 2018. Cu toate acestea, relația lor s-a deteriorat, iar detaliile ciocnirilor lor au ieșit la iveală odată cu publicarea mai multor relatări despre ultimele zile ale președinției Trump.

Cea mai recentă relatare detaliază modul în care Milley a întreprins o serie de acțiuni extraordinare după revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu, deoarece se temea că președintele Trump ar fi 'instabil' și ar putea întreprinde acțiuni militare într-o încercare disperată de a rămâne în funcție. 

Milley s-a întâlnit cu oficiali militari de top din Pentagon la două zile după revolta de la Capitoliu și le-a spus să îl mențină în proces pentru toate acțiunile militare, inclusiv pentru utilizarea armelor nucleare. 

El se temea, de fapt,  că Trump suferea de un 'declin mental grav', potrivit cărții, care se bazează pe metodele bine stabilite ale lui Woodward de a se baza pe informații 'de fond' furnizate de surse, unele dintre ele anonime, precum și pe documente și interviuri, pentru a încerca să reconstituie evenimente și conversații...  

La fel de uluitoare au fost și acțiunile raportate de Milley la aceeași dată către șeful puternicei armate chineze, pentru a-l asigura pe omologul său că SUA nu vor ataca China și nu vor declanșa o ciocnire cu o mare putere nucleară. Mesajul său, în ciuda propriilor îndoieli cu privire la starea mentală a lui Trump, a fost că "totul este în regulă".

„Lucrurile pot părea nesigure”, i-a spus Milley generalului Li. „Dar aceasta este natura democrației, generale Li. Noi suntem 100% stabili. Totul este în regulă. Dar democrația poate fi neglijentă uneori”. 

Milley a vorbit, de asemenea, cu președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care și-a exprimat public propriile temeri cu privire la accesul lui Trump la arme nucleare imediat după revoltă, care a avut loc într-o zi în care Congresul s-a reunit pentru a număra voturile electorale pentru a-l face președinte pe Joe Biden. 

„Este rău, dar cine știe ce ar putea face? a spus Pelosi. El este nebun. Știți că este nebun. Este nebun de mult timp. Așa că nu spuneți că nu știți care este starea lui de spirit”.

Autorii citează o transcriere a convorbirii. 

Milley a răspuns, potrivit cărții:  „Doamnă președinte. Sunt de acord cu dumneavoastră în toate privințele”.

Pelosi i-a spus: „Ceea ce vreau să vă spun este că, dacă nu au putut nici măcar să-l oprească de la un atac asupra Capitoliului, cine știe ce ar mai putea face? Și este cineva responsabil la Casa Albă care să fi făcut altceva decât să-i pupe fundul gras în toată această situație?".

„Știi că e nebun. Este nebun de mult timp”, i-a spus ea.

Eforturile lui Milley de a-și oferi posibilitatea de a evita o eventuală lovitură sau un război par să fi fost declanșate de convorbirea sa cu Pelosi

Potrivit transcrierii, ea l-a întrebat „ce măsuri de precauție sunt disponibile pentru a împiedica un președinte instabil să inițieze ostilități militare sau să acceseze codurile de lansare și să ordone un atac nuclear?”.

Milley a garantat apoi „o mulțime de verificări în sistem”.

„Este o situație extrem de periculoasă. Ne vom biciui pentru ego-ul lui?”, i-a spus ea lui Milley într-o convorbire telefonică. 

Manevra a venit la un moment după ce Milley l-a însoțit pentru prima dată pe Trump în timpul faimoasei sale ședințe foto cu puțin timp înainte ca autoritățile să evacueze protestatarii din Piața Lafayette în timpul protestelor Black Lives Matter în vara anului 2020. El și-a cerut apoi scuze pentru că a participat la eveniment în uniformă.