ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat luni seară decizia de nu cere revocarea din funcție a procurorul general Augustin Lazăr și a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, în ciuda raportului extrem de critic la adresa DNA pe care l-a făcut după decizia CCR care a sesizat un conflict juridic de natură constituțională pe dosarul ce investiga emiterea ordonanței de urgență 13.

„Vreți să mă puneți într-o relație sensibilă cu foștii colegi. În prima zi de mandat ca ministru al Justiției am avut onoarea ca prim-ministrul să mă solicite să reprezint guvernul în fața CCR, pledând pentru existența unui conflict juridic de natură constituțională, pentru faptul că respectivul conflict a fost declanșat de către procurori prin ancheta cu privire la circumstanțele adoptării OUG 13. Dacă eu am pledat în fața Curții, dacă decizia Curții a fost în sensul susținerilor mele, evident că eu ca jurist, ca fost judecător, apreciez consistența argumentelor care au stat la baza deciziei.

Din păcate, nu este prima dată când o putere intră în zona de competență legală, constituțională a altei puteri. Poate a fost și mai grav. Nu am putea să mă declar încântat, dar perioada în care am fost judecător la CCR a fost perioada în care s-au adus în fața Curții cele mai multe astfel de momente. Curtea din care făceam si eu parte a dat aceleași trei direcții: a constatat conflictul, a dat cauza și a dat direcția pentru a nu se mai întâmpla. Niciodată nu s-a recurs la alte pedepse, altele decat remediile pentru a se preveni pe viitor", a afirmat Tudorel Toader la Antena 3.

Întrebat dacă această situație este una corectă, ministrul a răspuns: „Da, pentru că la rândul ei Constituția a suferit în cei 25 de ani numeroase interpretări, dezlegări. (...) Conflictele nu se nasc niciodată între persoane fizice. Se pot genera numai între autorități. Dacă în acele circumstanțe în care se naște un confict apar fapte de natură individuală cu caracter penal, poate să atragă răspunderea penală. CCR nu aplică sancțiuni, nu judecă ca să stabilească formele răspunderii. Judecă în abstract și spune dacă conduita unei autorități intră în conflict cu atribuțiunile altei autorității".