ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia dă o lovitură planurilor președintelui Klaus Iohannis de a deveni noul secretar general NATO. Luni, Ankara a anunțat că îl sprijină pentru acest post pe premierul olandez Mark Rutte, considerat favorit, transmite Realitatea.

Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exercițiu, Mark Rutte, la funcția de secretar general al NATO, a transmis luni agenția olandeză de presă ANP, citând diplomați de la NATO, potrivit Reuters.

Turcia era unul din cele patru state membre ale Alianței care nu își anunțaseră încă sprijinul pentru Rutte ca succesor al lui Jens Stoltenberg, scrie Agerpres.

Membri precum SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au anunțat deja că îl susțin pe Rutte, menționează Reuters.

Potrivit AFP, președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit vineri cu Mark Rutte, sosit la Istanbul pentru a obține sprijinul Turciei pentru candidatura sa.

Cu acest prilej, Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei.

"I-am spus că, în conformitate cu spiritul Alianței, nicio organizație teroristă, în special PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) și asociații săi, nu trebuie tolerată", a declarat în fața jurnaliștilor șeful statului turc, în prezența de Rutte.

Erdogan a mai spus că este "imperativ ca noul secretar general să depună eforturi intense pentru a elimina sancțiunile, restricțiile și obstacolele din domeniul industriei de apărare în rândul aliaților”.